fredag 24 maj 2024

Troll

Kom från Pristina - Halmstad igår.  Fyra dagar i Kosovo. Med styrgruppen för våra Kosovo-projekt som är inne på elfte året. Något spontana dagsprogram eftersom de bytte ledande tjänstepersoner några dagar innan vi kom. Vi som åkte, var projektledaren Maja Debeljak på ID, Ola Hammarström kommunen,  Per Jodenius s och jag själv. Maja håller " Monica Sandberg-klass". Det säger allt. Sen middag på söndagkvällen när vi kom. I måndags drog programmet igång. Besök på kommunhuset i vår samarbetskommun Vushtrri ca 60 000 invånare. Minimala centrala förvaltningar. Vi verkar ha ca 10 ggr fler på central administration. Högre klass på deras it-kommunikation med medborgare. De slipper GDPR. Och kan lagra det mesta och samköra olika register dessutom. 

Besök på skolor, socialtjänst, förskola och företag. Och en del kultur. När det gäller lokaler för olika verksamheter ligger de väl på var vi var på tidigt 50-tal. Förbättringsområden är miljö och energi. Sekukalariserat muslimskt land. Ser dock fler slöjor på fem minuter i Växjö än under fyra dagar i Kosovo. De respekterar andra religioner. Besökte grannkommunen Mitrovica. Som har en serbisk del på andra sidan floden. Går ej att köra över bron som delar staden. Man kan gå. Bron vaktas av italienska KFOR styrkor. Och några Natobaser i landet. Självständigt land som godkänts av internationella domstolen i Haag. Erkänt av 120 länder. Dock ej av Ryssland, Kina och några eurpoeiska länder som t ex Spanien. Kosovo får ej vara med i FN. Kina och Ryssland gillar inte demokratier. Och Serbien har starka band till Ryssland och Kina. En paradox. Bland alla. USA -flaggor över allt. Liksom små skyltar att arabstater investerar en del.  Kosovo har 2 miljoner invånare. 3 miljoner eller så i Albanien. Som också talar albanska. Trevliga och extremt artiga personer. Kanske 5 miljoner albaner i andra länder på jorden. 

Balkan efter Tito kan man prata om tills tiden tar slut.

Enda problemet för oss. Säger ju alltid som det är. Kunde ej avstyra tre-rätters luncher. Och dubbelt detta på kvällstid.

En middag blev nog något som föll mellan stolarna. Vår policy i all samverkan via ID är ingen alkohol på arbetstid. Och det är bra och självklart. Allt annat vore fel.  Och vill vi ha nåt på kvällen betalar vi själva. ( så var det inte på min och Carl- Olofs tid)

Denna kväll blev vår chaufför värd för middagen och bjöd på två glas vin. Vi vet ej om det var V kommun eller hans bussbolag som stod för notan. Oavsett. Ett glas vin 30 kronor på fin krog. 

Hög ungdomsarbetslöshet och inga fritidsgårdar. Ingen har hört talas om ungdomsgäng med våldsbrott. Vi borde " tvångsutvisa" alla våra kriminologer några månader dit. I Kosovo fattar de inte när vi berättar om Sverige.  Kan det vara så att de är för "fattiga" för att köpa knark? Och andra länder i Europa med s k utanförskap har inte Sveriges problem. Tror det handlar om slapphet från åk 1 och uppåt. Vad man gör får ingen påföjd förrän man blivit myndig och mördat. Och tror inte på vårt s k mångkulturella samhälle som vi har ordnat det. Borde vara lite mer som USA i detta. Mångkulturellt om man samtidigt är den del av den inhemska identiteten.Annars inte.  Och paradoxalt nog är Sverige fortfarande lite rasistiskt. Vi ser inte alltid individerna. Vi ser namn och hudfärg. 

Så. Några bilder. 


Vi deltog i en cermoni på årsdagen efter att ett sjuttiotal civila från staden blev mördade av serber. 25 år sedan.  Borgmästaren och anhöriga talade. 


Vår delegation och två av våra värdar framför en bro från romatiden. 


Vår sista lediga kväll. Maja som knäppte detta tyckte väl att vi hade samordnat, lagt på oss nåt kilo eller så?

Nu kommer "de" hit i höst. Och under tiden fortsätter några projekt med olika medarbetare i våra kommner. Förskola, IT och arkiv mm.


Fö. Troll finns inte bara i skogen. På fler ställen än vad vi tror. 


I alls hast. Som vanligt.


20240524

Bo Frank