lördag 4 maj 2024

Skicka Serrate till Andalusien. Och hela regeringen....

 Tillspetsat. Medges. Kan en hel del innan om Spaniens sjukvård,  anställningstrygghet, välfärdssystem mm. Svenskt näringsliv skulle inte gilla deras system.  Men Spanien lägre skatter än i vårt land. Och det inte alla vet är högerns delaktighet i deras välfärd.  Som går så långt tillbaka så att det inte kan nämnas....

Nu en sann historia. Som omvittnas av spanjorer, svenskar på plats och vårdpersonal. Som vi pratat med. 

Och jag själv. Och min mexikanska sol. 

Hustrun blev dålig. Klagar annars aldrig. Gick till vårdcentralen. I den lilla byn/staden med ca 25000 invånare. Ett risigt hus. Men fasta vårdplatser, två ambulanser och öppet dygnet runt. Fullt av patienter. Vi hänvisades till Urgent avdelningen. En man frågade om krämporna. Scannade passet och skrev in hustrun. Gav kopp för urinprov. Efter tio minuter fick vi komma in i ett spartanskt rum med all utrustning. EKG och rubbet. Trodde att städerskan dröjt sig kvar. Mycket ung kvinna med blodröda naglar. Det var doktorn. Hon hade redan efter 10 min labbreultatet i den gamla datorskärmen. Klämde och knådade hustrun i två min. Jag fattar att det inte var svårt att ställa diagons, men ändå. Tillgänglighet. Hade tagit efter tjat en hel dag i Sverige att komma till. Minst. Njursten. Den som haft detta vet hur jäkla ont det gör. Spruta i rumpan. Recept på tre otäcka tabletter. Mot njursten, smärtstillande och att sova på till natten. Vår bröllopsdag. Frågade dokorn på skämt/allvar - behövde det - om vi kunde dricka ett glas vin. Svaret var max , två glas, och att jag borde köra om vi måste. Läkaren sa att vi har Europas bästa sjukvård i Spanien. Hört nån doktor i vårt land att säga detta inför media? Vi lägger pengar på flådiga hus, personalutrymmen, personliga rum för läkare som är där någon timme per dag.Vi har stratreger, utvecklare och en gigantiskt överbyggnad. Detta stavas medbestämmande.  Politiken är i underläge. Man tror att problemen löses genom att erfarna sjuksköterskor blir vårdutvecklare. 

Och nu kommer det överraskande. Läkarbesöket var gratis. Och hela receptet 10 Euro. 


Inget för säk kort eller nåt från för sk kassan. 

Vad sa Östling? Va fan får vi för skatten! Dags för storstädning i offentlig sekor. 



Kan sätta mitt liv i pant, om det är värt nåt, att Spanien har relativt sätt lägre kostnader för lokalytor, administration. O mer pengar på vård. 


Och ingen jäkla manjana i spanskt sjukvård som det är i vårt land. Vad sa Ulf Lundell? En inställd spelning är ju också en spelning!


En svensk tiger. Eller hur?


Bo Frank

20240504