fredag 26 april 2024

Kluven - konstigt annars...

 Går på kommunala möten  i Växjö kommun som en del av den f d alliansen utan c,  som bytte till s. Går på möten i regionen där numera s och m styr. Känns kluvet. Men det är väl Darwins principer som styr. Missförstådd att det skulle vara den starkaste, men det handlar om den mest anpassningsbara för överlevnad. Trots psykosomatiska åkommor nog inte missat ett möte egentligen i år. Tar total ledighet nästa vecka och känner ingen som helst flygskam. 

Frapperas  sedan länge över pålästa tjänstepersoner. Och trevliga. Både i kommun och region. Bra beslutsunderlag, men den administrativa överbyggnaden tillåts växa. I kommunens utbildningsförvaltning snart fler rektorer, verksamhetsutvecklare, strateger och skolsocionomer än antal lärare.

Testade Oliver Rosengrens stressförmåga ytterligare en gång. Det är väl min uppgift. Såg bilaga 3 c i sossarnas och moderaternas avtal i regionen. Där det står " moderaternas regiongrupp förutsätts delta i 1 maj tåget". Men då hänvisade Oliver där det står i bilaga 5 f att " Oliver Rosengren håller sossarnas 1 maj tal på två platser i länet med inriktning att upprätthålla arbetslinjen före bidragslinjen". 

Kommer också att tänka på ett gammalt ordspråk. Man har fiender, dödsfiender och partivänner. I den ordningen. Helt outforskat i den s k statsvetenskapen. 

Och kommer tillbaka till ett kärt ämne. Hade m och s styrt de sista 20 åren hade inte småpartier kunnat diktera den helt absurda flyktingpolitiken som skapat kaos i Sverige. Och man borde från början tagit sd:s signaler från folkdjupet på allvar. 

Är politiker skrupelfria eller anpassningsbara. Eller både och. I en demokrati är det dock medborgarna som skall bestämma? Dock allt svårare att veta vad en röst på ett parti betyder för vilken sorts koalition det blir. Det kommer framöver att mera handla regeringskraft och i viss mån idéer på olika nivåer i landet. Verklighet och regeringskraft har nog aldrig varit viktigare. Och när vi, jag är ju ännu en del av vi, politiker skall maskera allt ( som t ex när vi ger upp principer) så säger vi att vi är beredda på att ta ansvar. Det går nog dock att empiriskt bevisa att ju fler partier desto högre offentliga utgifter. Det skedde på min tid i kommunen och det sker nu i kommunen.  Brukar dock skryta med att jag var den enda KSO som sänkte skatten tre gånger. Det blir svårt att upprepa. Dels med tanke på halveringstiden för KSO och dels för skattesänkningen i sig. 

Så. Är i rätt bra balans just nu med både det ena och det andra. Men säger som alltid hur det är. Och det bästa av allt. Hustrun hemma efter att ha tagit hand om barnbarn alldelses för länge. 

Nu stryka i em. Inte ens ett möte idag. 

Måste vara rättvis. Att folkpartier drev igenom stöd till personer med funktionshinder var kostnadskrävande men en bra, human och moraliskt riktig reform. Och den har väl kostat en bråkdel av konsekvenserna av våra öppna gränser. 


För säkerhets skull. Detta med bilagorna var ett påhitt. 


Bo Frank

20240426