torsdag 18 november 2021

Vem vinner Aftonbladets interna tävling?

 Många pratar idag om hårdnande klimat på nätet och i politiken. Skräckexemplet i vårt land är Aftonbladet där det sker en tävlan mellan cykloperna om vem som kan ha de flest nedsättande omdömen om politiker från m, sd och kd. Värre än Trump. Lena Mellin står dock över detta. Bitsk, oförutsägbar, men förfaller aldrig till snaskigheter och dyngspridning. 

Har radion på hela dagarna. Oftast P1 som är mitt universitet men oxå Radio Kronoberg. Trevliga förmiddagsprogram. Där en bortsprungen katt får större utrymme än bombdåd i Afghanistan med hundratals döda. 

Vandrar i Växjö. Bästa julgranen på länge och dito julutsmyckning på gator och torg. Det vackra kommunhuset. Stråken runt sjöarna. Igår morse. Underbart promenadväder. Fina möten. Hade så lite att göra så jag såg Troja på kvällen. Det var inte upplyftande. 

Lyssnar i P1 om serien med partiernas starkaste fästen i Sverige. Sd i Örkelljunga, med få brott i den kommunen. V i Möllevången i Malmö. En gammal arbetarstadsdel där det numera bort flest akademiker i s k fria yrken. Yrken som inte drar vanligt folk till deras skapande. S i en valkrets i Rosengård. Nästan 80%. Många invandrare utan jobb. Frågan är om man röstar för jobb eller bidrag. Att vänsterpartierna är överrepresenterade bland många invandrargrupper är vetenskapligt fastställt.  Hade varit intressant att veta hur valresultaten skulle sett ut utan den extremt höga invandring som Sverige har haft. Smp hade ett reportage i veckan om Uppvidinge. Invandrare kom till tals som efter många år i Sverige inte visste hur man söker jobb. Och många lediga jobb finns. Efter lång tid i vårt land. Kunskapen om bidragssystemen verkar dock vara hög. Borde det inte vara tvärtom?

Idag. Möten. Influensavaccin. Och tredje Covid på måndag. Regionens hemsida är inte optimal för att boka tid. Och inte alltid bra info. Det står att man inte skall ta en spruta en vecka innan eller efter Covid. Hur kan man då i bästa fall få dessa två sprutor samtidigt? Ringde min VC för att få svar på frågan om OK till influensa idag och tredje Covid på måndag. De var tvungen att fråga runt och fick så svaret att det skulle nog gå bra. 

Bra. Hade fått veta att jag skulle få röntgen till en kass axel som värker i maj nästa år. Remiss i april i år. Nu får jag komma på måndag. Kanske återbudstid? Eller har man snäppat upp takten. Vet. Att leda en kommun är lättare än att leda en region. Hyllar Micke och Roland som gör sitt bästa för att försöka effektivisera regionen. 

Världen? När invaderar Ryssland Ukraina, Baltikum och Polen? Jag tror i närtid. 

Igår. Vårt parti. Hade ett okonventionellt styrelsemöte igår i vår lokala partiförening. Vi har mest sociala aktiviteter. Nu snäppar vi upp lokalen inför 1 advent. Full bemanning på Storgatan t o m 23 dec. Rätt kul styrelse. Utan att gå in på damers ålder ( tillhör dem som reser sig upp när en dam kommer in i rummet, öppnar dörren, sätter in stolen vid bordet etc ) Mellan Anna som ordf och Agneta skiljer minst 50 år. Agneta läser dagligen Daily Telegraph via egen prenumeration. Kan vett och etikett och kan föra sig. Reseguide i Europa och Växjö.  Anna drivande och seriös. 

Fick en elräkning från Skåne. Nästan 2 kr kw. Fyrdubblat på några år. Vad säger de partier som avvecklat kärnkraften, eldar med olja i Karlshamn och totalhavererat med överföringskapaciteten för el? Gillar bättre ideologi än s k plånboksfrågor. Men nu har vi en. Med regeringens energipolitik har vi en politik som är sämre för både miljö och den enskildes plånbok. 

Från s k patriarkat. Agneta och Anna. Bilden över länsordföranden sedan förra seklet o framåt. M enda partiet som idag har en övervikt av kvinnor i Växjö. Länsordförande, riksdagsledamot, KSO i Växjö o kvinnor på de tyngsta posterna i Växjö. ( något lite delaktig) . Hade det varit ett annat parti hade SmP gjort reportage sida upp och sida ner. Men det stämmer inte med redaktionens världsbild om hur kvinnor skall vara. Det är problemet.

Bo Frank

20211118