söndag 21 november 2021

Bra att investera i kärnvapen

Vänsteraktivister i olika delar av samhället vevar med jämna mellanrum tesen om det oetiska att pensionsfonder och andra investeringsfonder sätter pengar i företag som  är en del av produktion av kärnvapen. Påhejade av Ryssland och andra som gör allt för att destabilisera den fria världen. Under 60 och 70 - talet satsade man stort på ge stöd till s k fredsrörelser i Europa. Dessa godtrogna aktivister har ibland kallats för s k " nyttiga idioter". 

Så här är det. FN tillåter idag Ryssland, Kina, USA, England och Frankrike att inneha och utveckla kärnvapen. Detta är realpolitik i den värld vi lever i. Att den fria världen har denna förmåga är en livförsäkring för att om möjligt bevara freden. Att hävda att det är omoraliskt att investera i kärnvapenteknologi är farligt, destruktivt och rent trams. Och innebär ett indirekt stöd till Kina och Ryssland. Sverige har som land inte anslutit sig till det s k ickespridningsavtalet. Det finns en majoritet i riksdagen för detta. Om jag fattat det hela rätt är det väl bara mp och v som är emot detta. Bakgrunden till den svenska hållningen är freden. Vad skulle diktaturer bry sig om ett beslut som vara skulle begränsa den fria världen. För mig är det moraliskt försvarbart att både kunna investera i svensk försvarsindustri som i företag i den fria världen som gör att den finns någon form av jämvikt mellan den fria världen och diktaturerna. 

I fredags på sammanträde i Markaryd på Vetenskapens hus, finansierat av Nibe. Där händer det spännande saker. Och där finns t o m en Nobelutställning.


Hustrun bredvid en läcker stol som skolungdomar konstruerat av återvunnit byggmaterial. 


Till goda vänner på härlig höstmiddag i Blekinge.


 

Vacker havsvik i månsken. 

Igår till ett blåsigt Torekov. Kass axel. Kan knappt köra bil och få upp högerarmen på ratten. Ont. Röntgen på måndag. 

20211121

Bo Frank