tisdag 28 september 2021

Tirana känns tryggare än Sverige

 Hemma fyra i morse efter att ha kört från Sturup......

Webbmöte i em om hot och trasserier mot politiker. Alla i fullmäktige inbjudna. Detta eskalerar år från år och ökar än mer i valår. Och jag om någon vet vem som utsatts mest. 

Tirana tryggare än Växjö. Albanien. Ingen har hört talas om skjutningar. Och allvarliga brott mot människor. Albanien är tryggt för turister. Man känner sig säker i nästan alla situationer. Bara licensierade taxi. Bra, men rustik mat. Har aldrig varit magsjuk. Men femte eller sjätte resa. Tirana blandas av gamla kommunistiska monumentalbyggnader, vackra hus från den italienska eran, vackra och fula nya hus. Gallerior men bättre renhållning än i Sverige. Myllrande folkliv. De flesta talar engelska eller italienska. 

Skolstart i måndags efter Corona som slagit hårt. Eleverna kommer med skolböcker som klätts som vi gjorde förr. Eleverna kommer med blomma/blommor till lärarna och uppför sig. Betyg ofta. Coronatappet tas igen genom dubblerad undervisning på em/kvällar. Privata skolor i vanrykte p g a betygsinflation. Även om de inte heller, som alla förutom Sverige, har s k skolpeng. Människor undrar hur Sverige bara kan betala människor som inte jobbar och som begår brott. Ett fungerande demokratiskt system. 


Utsikt från takterrassen från huset där vi bodde. Bra 20min gångväg till deras stora torg mitt i stan. Trädgården full av fikon, lime, kiwi, vindruvor, granatäpplen och allt annat. Och goda oliver och fin olivolja. På vintern kan man faktiskt se snö på topparna. 

Lunch. Byrek. Smördegspaj med olika sorts fyllning. Kalvkött kokat i med olja, lök, yoghurt med diverse kryddor. Helstekt kyckling med potatis och läckra sallader. Gott albanskt vin. Med goda vänner. 


Promenad i Växjö. Bl a för att skriva ut biljetter till resa till Bryssel i morgon bitti. Gick en sväng i nya kommunhuset. Buset inte på plats ännu i stationen. Höll på att bli påkörd av en ung man i rånarluva som kom i full fart på en trottoar. I Sverige gör man som man vill, utan påföljd. I länder som Danmark tar man tag i problem. Normen i vårt land är inte arbetande människor som gör rätt för sig. 

Biskopen och valresultatet. Tänkte skriva inlägg mot biskopen. Men tyckte att han bemötte sd:s välgrundade insändare med talang och respekt i dagens SmP. Så jag lägger ner detta. 


Bo Frank

20210928