fredag 24 september 2021

Berat

Tog idag lokalbussen till Berat. Sympatiska bussar som går när de vill och stannar när de vill och drar på ordentligt. Det digitala utanförskapet funkar inte här. Man kliver på, betalar till "konduktören" och så dyker det ibland upp en kontrollant för att se biljetten. 

Här kostar det nästan ingenting att leva. Fast s k märkessaker dyrare än hemma. Inhemsk producerat vin dyrare än på systemet hemma. Men ett glas husets dock, smakar bra, 25 kronor. Albanien är ett, som väl är, ett sekulärt muslimskt land. Ser fler slöjor på en timme i Växjö än en vecka här. Och har aldrig sett burka. Varningsklockor. Här som hemma säger sig vissa arabstater vilja bygga moskéer o hjälpa fattiga.....

Berat. Ett världsarv. Vacker stad. Ett av 15 prefekturer i Albanien. 2400 år gammal stad, besfästningar, murar, moskéer och kyrkor. Universitet. Stängt p g a Corona, men grundskolor öppna. En del mask på bussar och i någon stor livsmedelsbutik masktvång. Man köper två för en krona....

Berat med omgivning dock färre människor än i Växjö. Albanien, 3 miljoner invånare!? Fler albaner i andra länder. En restaurang vi besöker så gott som varje kväll ägs av en småbarnsfamilj som tillbringar halva året i USA. 

På vår strand var det för tre år sedan många hotell, tvivelaktig städning på ständerna. Nu bättre och det ena efter det andra femstjärniga hotellet dyker på. Köpte idag två kilo underbara druvor av en man som gick med en åsna på stranden.  Han ville ge tillbaka en motsvarande 20-lapp.

Albaner här är vänligt folk.Solnedgång från vårt boende. 


90% av alla hotell har stängt för säsongen. Trots nästan 28 grader dagtid och 15 på natten......
Hustrun och jag vid floden i Berat.


 
Trodde vi skulle beträda en moské, men det var ett hotell....vacker byggnad.

Gillar att besöka kyrkor och moskéer men trivs dock bästa en sekulariserad värld där religioner kan finnas sida vid sida. 
Jag hemsöks av Beatles och hustrun av Frida Kahlo. Från en Pizzeria i Berat.


    


Vackra gågator med caféer o krogar. Ungdomarna ser ut som hemma, fast är betydligt artigare. 

Bad efter en underbar dag.

Jag skriver och mexikanska solen läser på balkongen.
 

20210914


Bo Frank