torsdag 30 september 2021

Bryssel igen för första gången på två år....

 Mask på planet. Fick fylla i hälsodeklaration och intyga att jag hade Covidpass. I två exemplar i sann fransk/belgisk anda. Dock ingen som kollade att vi hade Covidpass. Personer som kom från Holland och Cypern fick visa pass. Oxå för att checka in på hotellet. 

På möte med Energy Cities. Med mexikanska solen. Och för att klara av den biten så betalar lilla frun själv för sin resa mm. För att vara transparant så kostade min biljett drygt tusen kronor och hotellrummet lika mycket. Billigare för samma sak ToR Stockholm. 

Förmöte som vanligt kvällen innan. Där jag kunde äta utsökt lammstek på ett ställa nära Motel One Hotel där vi bor. 

Möte idag. Personer från olika delar av Europa. Inbjudna gäster från kommissionen. Diskussion och beslut kring policyfrågor kring energiomställning, bidragssystem och nya EU-program. Som alltid. Sverige ligger i framkant av två skäl. Starkast kommunalt självstyre i EU och höga politiska ambitioner. 

Flera medlemmar har mask. Obligatoriskt på hotell, i en del affärer etc. Intressant. 

Bor granne med Katedralen. Alltså inte att förväxla med Grand Place. 


I samma kontorskomplex som Energy Cities har sitt Brysselkontor ligger en restaurang/cykelverkstad på bottenvåningen. Ganska innovativt. 


Dålig bild som vanligt från mig från mötet. Claire, chef för kontoret, Dan vice borgmästare i Paris och Alex som är föredragande och sekreterare för mötet. 

Kanske till Louven i morgon och möte med en medlem i styrelsen. Borgmästaren i Leuven. Mohammed Ridouani. Louven fick samtidigt med Växjö pris som Europas grönaste stad 2017. Mohammed var då vice borgmästare med ansvar för hållbarhet och stadsplanering. Smart, välutbildad ung man med rötter från Marocko. Skulle säga att han assimilerats i större utsträckning än att blivit integrerad. Tycker man per definition skall göra både och. Om man vill lyckas. Väcker lite uppmärksamhet genom att inte använda sin/kommunens chaufför/bil för resor till och från jobbet. Han cyklar. Som Anna Tenje. Fast Anna har ingen chaufför mer än mig ibland då hon kallar. 

Det var väl allt från idag. Ikväll till turistfällan Chez Leon för att äta musslor/pommes. Restaurangen har funnits sedan slutet av 1800-talet. Bara att kolla på nätet. 

Till skillnad från Tirana, hemlösa och tiggare på stan - i EU:s huvudstad. Sorgset att se. Och familjer med små barn. Kan dock finnas människor, som i Sverige, som avböjer hjälp. 

Bo Frank

20210930