tisdag 6 april 2021

Fiffel och båg? Tid för spruta....

 Jodå. Det blev en fin lunchträff med Santiago Wins som är Uruguays ambassadör i Norden. Han ville ha ett webbmöte till att börja med kring bioenergi/trä/skog med adekvata spelare. Kommunens eminenta utvecklingschef Anna Karlsson var med för att se till att det blir verkstad av det vi pratade om.  Det fixar vi. Fysiskt besök så småningom. Uruguay, litet välmående land i Sydamerika. En del likheter. Det som slår en i Jantes Sverige är att inte regeringen/UD ens erbjudit utländska ambassadörer vaccin. Och Löfvén får väl visa att han är det mest jämlike genom att ta sprutan sist. Hans jobb verkar inte vara tillräckligt viktig för att gå före.....har själv fått tid för spruta på måndag...Lite tveksam till fysiska möten, men var bombsäker på att ambassadören var vaccinerad. Sen lunch på Statt och nästan ensamma på Lagerlunden....
Faktiskt roligt att få kränga på sig kostym igen....

Påsken till ända. Aprilväder som det skall vara. Inget att klaga på. 

Går våra promenader. Lite umgänge med de nära och kära i påsk. Kär är svanen på bilden som i långa stunder kan jaga sin egen spegelbild vid lagunen. Ser filmer och läser. Alla webbmöten. Den tyska Lisbeth Salander var en höjdare. In the Spiders web, tror jag den hette. Och serien Jägarna. Och alla klassiska konserter. Och moderna. 

Störs av händelsen då en man dog utanför vårt hus av någon substans. Det borde polisen klara upp, inte svårt att få reda på vem som levererat detta. Nästan samma gäng sitter där varje dag. Det hände att jag stannade och bytte några ord med honom. Och andra. Behandlar alla lika. Och dessa människor kanske mer " lika". Har däremot svårt för andra. Utstuderade brottslingar som är högre upp i näringskedjan. 

Brottligheten håller på att knäcka vårt land. Pallar vårt slappa rättssystem att klara av den generösa invandringens konsekvenser? Ni,  som jag,  misstror Brå, gå till Växjö Tingsrätts anslagstavla vilken dag ni vill och se personerna som målen handlar om. Eller nästan till vilken tingsrätt som helst i Sverige. 

Annan debatt igen under senaste veckorna. Den om den eventuella moskén i Växjö. Moderaternas Anton Olsson har i SmP förklara varför m inte vill de en utl finansierad moské i Växjö. Föredömligt. 

I mönsterlandet Danmark som styrs av s är detta förbjudet. Frankrike har förbjudit slöjor på flickor. Vi accepterar allt. Varför skall man vara för religionsfrihet och kulturell mångfald om man inte vet hur detta definieras? Jag bara frågar. 

Om man skall flytta. Då har man många val på gott och ont. Var det fel när det bara var Televerket och ett elbolag? Jag bara frågar. 

För att inte tala om hemlarm. Var finns den undersökande journalistiken? Ett och samma bolag i olika skepnader kan ha priser som skiljer mer än 100%. Och en del av dessa bolag har Securitas som övervakare - som själva säljer larm. Och några av dessa bolag som man tror konkurrerar visar exakt på öret samma pris!?

Elen. Trots jämförelsetjänster på nätet så finns inte det finstilta. Ett företag med anknytning till Växjö,  för att ta ett exempel, lockar med välkomstcheck och bonuspoäng på en välkänd livsmedelskedja, men talar inte om på hemsidan att då blir det rörliga avtalet något dyrare än om man inte knyter det till företaget ifråga. Det finns överenskommelser mellan företagen som man inte ser om man inte läser det finstilta. 

Och telefoni. I princip oöverblickbart för den som inte är expert och inte gör en affär vid ett visst klockslag. Vad var det för fel på Televerket. Låter som en gammelsosse, men de finns ju inte längre. Hela sosseriet idag är bidrag till allt och alla och inget om att arbete skall löna sig. 

Befinner mig farligt nära gränsen till en av dessa ???? som ringer ring P1.

Och det digitala utanförskapet bland äldre. Alla dessa appar att hänga med. Vem klarar av att installera TV idag? Utan barn eller barnbarn? Eller hemlarm. IKEA går väl än än så länge. Eller att få/bekräfta tid för vaccination? 

Frågan är hur länge det går att köpa en kaffekokare som inte skall styras av någon app? 

Jag inser att mitt bästa f d datum håller på att gå ut. Tur för alla att jag i alla fall inte är kommunalråd längre. Mest tur för mig själv tror jag. 

Trodde inte att jag skulle komma dithän, som min far, som kunde jaga upp sig på en massa småsaker i tillvaron. Djävulen sitter i detaljerna, är ett ordspråk som finns i det flesta språk. Och då är det väl så. 

Nu äta en jättemacka med handskalade räkor och Fru T:s nobisdressing från COOP Oxtorget. Apropå detaljer. Och se HV mot Brynäs. Kanske för Växjös skull, motvilligt, trots allt bättre om HV vinner....

Vem vet?

I morgon, ny spännande dag i och alla fall ett fysiskt möte. Lunchmöte med Uruguays Nordenambassadör. Som är intresserad av hållbarhetsfrågor och samverkan med näringsliv och universitet. Uruguay sticker ut på ett positivt sätt i Sydamerika. Gillar starkt att representera Växjö. 

Och då har jag lagt den griniga gubben på hyllan som sig bör.....Bo Frank

Växjö 20210406/07