lördag 10 april 2021

Jägarna

Nu har väl min mexikanska sol läst alla Agatha Cristie och Simenon som finns. Gillar Henning Mankell oxå. Och Isabell Allende och Octavio Paz. Och några Vargas Llosa. ( den sistnämnda en av mina favoriter)

Vi är många som väntar på sista avsnittet av Jägarna del 2. Ingen superreklam för Norrland. Och mycket i Expressen av kända vänsterjägare och deras troféjakter. Dock inga nyheter. Det som är intressant är att dessa moralister inte gillar när de själv blir granskande. Och intressant om hur de ömsom skyddar varandra och ömsom förtalar varandra. 

Nu gäller det väl att inte snava på upploppet. Spruta på måndag morgon. Var på COOP igår kvart över sex på morgonen. Dock ingen charkdisk öppen. Ett välfärdsproblem som någon promille av världens befolkning utsätts för. Gått tidigt runt sjön och lyssnat på Ring så spelar vi. Pernilla Månsson Colt är nog den bästa de haft. Spontan och begåvad. Smittande entusiasm. Så långt man kan komma ifrån den ursvenske Hasse Tellemar som undvek med precision allt som kunde vara i närheten av något kontroversiellt. 

Såg hockey igår. Undviker att hålla på vare sig HV eller Brynäs. Håller som så ofta på den som vinner om det inte är ett lag man gillar från början. Logiskt kanske att hålla på HV för Lakers skull. Eller.

I em Lakers. Samtidigt som bostadsrättsföreningen har lite mingelmöte på innergården. Får väl som så ofta försöka vara på olika ställen samtidigt. 

Bild från stök i kök. Färs, en burk ansjovis, lök, ägg och grädde. Och kryddor. Råstekt potatis. Och fusksås. Blå Bands Mexican tomat&peppar. Nu skrivs det varje dag om det eventuellt nya sjukhuset. Alla är experter liksom vi alla är epidemiologer. Och vet hur laget skall spela. Har som bekant varit med ett tag. Insändarspalterna har alltid haft en övervikt mot allt nytt. Och när det väl är på plats vill man ha det. Tipshallen, bronsdamerna, konserthuset, glasmuseet, Arenastaden, flygplatsen, Spegelbollen, Pissed Elin, bilfri Storgata.... listan kan göras hur lång som helst. Och kommunhuset/stationen. Fast om två år kommer ingen att säga att kommunhuset var en dålig idé. Min konservativa lärofader Edmund Burke sa en gång, lite slarvigt citerat, att jag ger väljarna allt utom mitt eget huvud det behåller jag för mig själv. Palme sa att politik är att vilja. Jag tror mera på att politik är att våga. 

Apropå sjukhuset. Det synes som att äldre är emot och yngre för. Träffade idag en ung kvinna som är civilingenjör och som är medicintekniker på Region Kronoberg. Enligt henne är det helt rätt att bygga nytt. Det går inte att få en fungerande vård genom att lappa och laga. Och därför rivs gamla hus ibland för mer triviala skäl. 

Av samma skäl litar jag mindre på mig och alla andra f d inte minst partiledare. De som är yrkesverksamma idag har i allmänhet bättre koll på läget. Så är det bara. Däremot saknar ofta yngre perspektiv på tillvaron. Och därför behövs en och annan gnällig gubbe som jag. 

Och världen. Kina försöker tysta allt och alla. Och Ryssland jobbar med nättroll som vill destabilisera. Sovjetisk tradition. Som när KGB pumpade in pengar i s k fredsrörelser och diverse vänsterorganisationer. Allt går igen, allt. Skrev Strindberg i Påsk.

En av de mest angelägna böcker om vår liberala demokratis utmaningar är utan tvekan Anne Holts gastkramande senaste deckare Operation Fosterland. Om den liberala demokratins största utmaning. Hur mycket skall tillåtas av de som vill störta demokratin utan att demokratin går förlorad? Vår demokrati hotas av Kina, ryska nättroll och element i vår omhuldade s k mångfald. Där skattemedel går till rörelser i vårt land som vill störta demokratin. 

Med detta sagt. Köp och läs Anne Holts bok. 

Och trevlig helg. Och för det mentala välbefinnandet. Måste man ändå försöka se något positivt i tillvaron. Att våren är på väg. Och att vi inte får " tysta" vårar. 

Bo Frank

Växjö 20210410