tisdag 30 mars 2021

Påsk - död och uppståndelse....

Påsk är ett genialt och gripande litet kammarspel av August Strindberg. ( Uttalas Ågust) Med den kristna påsken som klangbotten. Om en familj i onåd. Om Brott och Straff. Och försoning. Pjäsen utspelar sig mellan skärtorsdagen och påskafton. Tid och rum som det skall vara.  Det mest bevingade ordet från denna pjäs är att Allt går igen, allt. Och som det skall visa sig både gott och ont. Ingmar Bergmans radiouppsättning från 1952 är en klassiker och finns på SR play. Sveriges två främsta kulturpersonligheter genom tiderna. Strindberg&Bergman. Geniala arbetsnarkomaner. Som slet för brödfödan och för att försörja sina ändrade familjebildningar. 

Det goda och det onda sker varje dag. Rotary och Bill Gates har i princip utrotat polion, som idag bara finns i Afghanistan och Pakistan. Nästan varje månad dödar talibaner sjuksköterskor som vaccinerar. En av alla som fick polio var Franklin D Roosevelt, aktuell i Atlantic Crossing. Två av min hustrus syskon drabbades av polio. Läkaren Jonas Salks, USA, hade det något motigt när han tog fram det moderna vaccinet på grund av sin judiska börd. Han tog inte patent på vaccinet med motfrågan; hur kan man ta patent på solen? Så enligt vanlig antisemitisk retorik var han väl inte jude! Elisabeth Bava från Tingsryds Rotaryklubb, själv drabbad, har spridit mycket kunskap om Polio och själv samlat in  mycket pengar. Vad jag gillar mest med Rotaty, förutom att det är en av världens största hjälporganisationer är att man inte tar en massa politiska ställningstagande. Och typiskt nog nämns man inte ens på svenska Wikipedia som en hjälporganisation. Trots 1,2 miljoner medlemmar som betalar själva och som inte får pengar från det offentliga....

Tillbringar påsken i Torekov och Växjö. Så fort man passerat halvvägs till Torekov från Båstad ser man hur solen ofta bryter fram. Så är det ofta. Moln i Båstad och sol i Torekov. Sparrisen i jorden sedan två veckor och potatis lika så. Som vilar under böljande vita fiberdukar. Lilla torget utanför trevliga ICA i Båstad är pyntat. SEB har husvagn på plats för kundkontakter. Första tiggaren i år utanför ICA i Båstad och han finns väl där kanske av samma anledning som SEB.s husvagn. Att vädja till människor med pengar. Blev sur på en man idag. Hitintills. En ung utländsk grabb från ICA packade hans bil i miljonklassen  full med varor medan mannen stod på behörigt avstånd. I andra länder hade man väl åtminstone gett en sedel eller så. I den fina delikatessdisken kan man bl a köpa en Clupea Harangus. I förädlad form Branteviksill. 

Läser att tidigare ledare för Folkpartiet, som lämnade med lägre opinionssiffror än när de tillträdde, har synpunkter på efterträdaren. F d partiledare skulle ha munkavel. Att prata med sd är ju en förutsättning för att inte sossarna skall styra i evighet. Svårare än så är det inte. De flesta partier är mer besatta av sd än att lösa samhällsproblem. Som vår partiledare säger, man kan inte utestänga 20% av landets befolkning från samtal. Synd bara att inte Anna Kinberg Batra fick fullfölja detta. Men det var vårt allas fel. Vissa mer än andra.....

Nu snart webbmöte ett par timmar med m;s regiongrupp. Och hustrun har sitt digitala jobb. Kanske en sillbit och en öl i solnedgång. Inget är egentligen enklare än att lägga in egen sill. En skvätt ättika och vad man vill krydda med. 

Väljer nu att inte avsluta detta utan att lägga till fortsättning dag efter dag. Några dagar till. Kanske. Och kanske Hovs hallars naturreservat innan hemfärd till Växjö i morgon. 

Lilla barnbarnet Josephine är påskfin. Jodå. Promenad i Hovs Hallars naturreservat. Kanske tre timmar. Idag. 


En säl stor som en valross ligger där ute. Såg några andra också. Och här också som i hela Sverige nästan, skarvar som inte borde finnas. Inte till det antalet. 


En av de platser som finns i Det sjunde inseglet. 


Här spelade Max von Sydow schack mot döden. En av de bästa filmerna någonsin. Bergmans produktivitet saknar motstycke. Bara Strindberg och Paul McCartney som matchar detta. Och gläds åt att Paul McCartney släpper ännu en ny barnbok. Och mycket annat på gång. 

Vitsippor i klasar, för tidigt komna fåglar och hela Bjärehalvön vaknar för tidigt. 

Vår tid är utmätt. Och tystnaden Från Uppenbarelseboken. " När lammet bröt det sjunde inseglet, uppstod i himlen en tystnad som varade vid pass en halv timme". Guds tystnad är ett tema i Det sjunde inseglet. Filmen utspelar sig i en pesthärjad tid. Som idag. 

Vänta ett tag, säger Antonius Block.  Så säger ni alla, men jag lämnat inget uppskov, säger Döden. 

Denna film som producerades under små ekonomiska omständigheter. 700 000 kronor på 35 dagar. Rankas som en av världen bästa filmer. Inspelad sommaren 1957.
Schackspelet finns på Bergmancenter på Fårö. Mitt Mecka tillsammans med Blå Tornet och Liverpool,,,,

Torekov 20210330/31

Bo Frank