måndag 18 januari 2021

I ide

 Har gått i ide i Torekov. Gick morse från vårt boende längs havet in till hamnen, en runda där och tillbaka via ICA. Mötte inte en människa. Som om man har hela byn för sig själv. 

Man sitter isolerad i en eländig värld i en lyxig bubbla. Läste senaste numret av Fokus. Halva jordens befolkning saknar fullgott dricksvatten. Kvinnor i Afrika lägger hela antalet arbetade timmar i Frankrike för att gå långa vägar till en brunn. 10% av jordens befolkning lever i en demokrati. Det skrivs om kommande inbördeskrig i USA. Om delstater som vill bryta sig loss. 

Här hemma krigas det om vem som är skyldig till smittspridning. Det enkla svaret är, vi alla som individer. Fast vi har 10 gånger fler smittade än våra grannländer. Det har att göra med att Sverige på gott och ont inte stängt ner. Inte p g a dålig vård eller äldreomsorg. 

Läser, gogglar nyheter. Såg första avsnittet av den utmärkta Blå linjen. Det visar även om det är fiction att vi måste sluta importera unga män från när och fjärran. Det är så överfullt på häkten och anstalter att de som dömts till fängelse inte kan avtjäna straff p g a platsbrist.

Läser nu en synnerligen intressant bok. Historiens tyranner, av Daniel Rydén. Som givetvis tar sin utgångspunkt i Machiavelli som var skarp på sitt sätt. Skall man överföra hans "visdom" till dagens politiker blir det. Bry dig om folket och snegla inte på vad politiska motståndare tycker. 

Den enda tyrannen/diktatorn som finner viss nåd av författaren är Peisistratos på 500-talet f Kr. 


Från vårt boende. Himmel och hav går ihop. 


Vårt eget hus håller på att ta fart. Fönster och innerväggar på plats. Och det spacklas och snickras. 

Mer snö här än i Växjö. Men störtregn, plusgrader och blåst på tisdag och onsdag. Då blir det lervälling. 

Torekov 20210118
Bo Frank