torsdag 21 januari 2021

Kändisar.......Har träffat USA:s blivande energiminister - i Växjö!

Sitter fortfarande i det nästan öde Torekov. Upplever att bara max 10% av de gamla husen i själva byn är bebodda så här års. Man blir överraskad om man möter någon på tidiga promenader. Hamnade i Torekov av en logisk slutledning i en ren tillfällighet. Har läst på ganska mycket om Torekov och bygden runt omkring. Allt har sin historia. Den gamla slitna fiskebyn har tagits över av sommargäster. Det påstås att Torekov till skillnad från Båstad aldrig har haft en invasion av ett festande jetset. Sant är att det kan regna i Båstad samtidigt som Torekov har sol. 
Jag läser i en bok som citerar en journalist från kommunistiska Flamman från 2011; " Där - mitt på dagen bland turistande barnfamiljer - promenerar halva adelskalendern och ägarna till en stor del av Sveriges kapital runt i gamla vita badrockar och slitna svarta träskor". Man kan vidare läsa i boken Här trivs vi förträffligt: "    När Nils Olof Elgström kom till Torekov för mer än hundra år sedan fanns det ingen fiskare som lät sig imponeras över den status och den rikedom som var så viktig för honom i storstaden. På samma sätt blev det i början på 2010-talet. Den som då dundrade fram i en Maserati längs de trånga gränderna i Torekov - eller Torke som man säger om man har bott här tillräckligt länge - och rusar motorn mellan de gamla fiskestugorna väckte bara förakt. Den som vill upptäcka en av byns miljardärer borde i stället spana efter en lufsig gammal frottébadrock och nedgångna seglarskor som rullar ner mot Morgonbryggan på en rostig gammal herrcykel så långsamt det bara går". 

Läser man boken får man intrycket att det bara är Stockholm i vårt land som haft fler besök av s k kändisar. John F Kennedy tillbringade en vecka här. Skådespelare och ministrar. Det berättas att professor Ohlin sedermera ledare för Folkpartiet bodde här med familj på 50- och 60-talet. I ett hus utan kylskåp och med utedass. Ingmar Bergman var sommargäst och medtog egen säng till hotell Kattegatt. Några scener från de främsta filmerna spelades in här. Den första scenen i Det sjunde inseglet spelades in vid Hovs hallar. En vidunderligt skön plats med klippor och steniga stränder. Då Antonius Block( Max von Sydow) spelar schack med döden. När " döden" skulle checka in på hotellet efter en tagning höll han på att skrämma livet ur en ung dam i receptionen. ( Bengt Ekerot vars släkting f ö var Ulf Ekerot - Uffe på Uffes källare) 

Det är ett ålderstecken för min del att gräva ner sig i det förflutna. Men man lär sig mycket och får perspektiv på livet. 

Kändistätt var det på presidentinstallationen på TV igår. Satt 7 timmar på CNN. Försökte med svensk TV, men blev bara arg, De pratade sönder hela ceremonin, kände inte igen ledande politiker och var dåligt pålästa från studion. Den största behållningen var väl ändå den unga, svarta poeten. Amanda Gorman. Vältalig, bra dikt, bra framförande, stiligt klädd. Och vacker. 

Läste också i media om USA:s blivande energiminister. Det slog mig. Kände inte igen henne på utseendet, men väl namnet Jennifer Granholm. Gjorde en s k faktakoll. Jodå, hon besökte Växjö på ett studiebesök om energi och miljö. Tog emot henne på kommunen tillsammans med bl a Sarah Nilsson som då var miljöstrateg i kommunen. Vi får väl försöka återupprätta kontakten på något sätt. 

Trevligt webbfrukostmöte med Rotary idag på morgonen. Och något möte varje dag....

Kurar i ett mulet och blåsigt Torekov. Hustrun och jag framför varsin dator. Men det går absolut ingen nöd på oss. Torekov 20210121

Bo Frank