söndag 20 december 2020

Bara kungen som ser att kejsaren är naken.............

1837. Min favoritpolitiker Benjamin Disraeli blev invald i parlamentet. Drottning Viktoria blev drottning. HC Andersen publicerar Kejsarens nya kläder efter inspiration av El Conde Lucanor av don Joan Manuel 1337. 

Vad leder detta till? Kungen har av alla sagt som det var. Att Sverige inte klarat av Corona. I praktiken att kejsaren vare sig det är Tegnell eller Löfvén är naken.  

Idag. 

Sverige 7993 döda. 

Danmark 1019,

Finland 489. 

Norge 404. 

Island 28. 


Att skylla på hur vården är organiserad är ett villospår. Vårt land styrs av tjänstemän och regeringen klarar inte av att få krislagar som våra grannländer utan en massa juridiskt finlir och remisser som skall inhämtas av 5011 myndigheter. Bara påminner om att Italien skickade flyg till Thailand dagen efter tsunamin medan svenska myndigheter var på semester.....

Jag har under avsevärd tid ägnat mycket tid åt att beskriva det svenska tjänstemannaväldet som får politiker att  sluta tänka själva. Och åter. Ingen kommun skulle fungera om inte kommunalråden pekar med hela handen och tar befälet. Som i Växjö. Men långt ifrån i alla kommuner. 

Konstaterar oxå att mina samhällskritiska favoriter före alla, som jag lyssnar på veckans alla dagar, Nordegren&Epstein inte anser att vår kung överskridit sina konstitutionella befogenheter. Så det så.

Kungen lyser upp en mörk tid. Och delar av kungafamiljen som volontärarbetat under hösten. 

Bild på mexikanska solen som väntar på att bli serverad lunch i köket...
Så. Idag fjärde advent. 


Stör mig på en sak till. När man jämför. Ingen betvivlar att vårdanställda på många ställen sliter som galärslavar och känner oro. Men o vårt land pratar vi ofta om systemen i stället för de individer som faktiskt dör. Finns ingen statistik som visat på att bemanningen är större på grannländers äldreboenden än i vårt land. Däremot kanske andelen s k timvikarier. Kollar detta. 


Återkommer snart, hoppas jag. 


Bo Frank

Växjö 20201220