lördag 23 maj 2020

Lite lätt avundsjuk - bra servering

Så ännu en vecka i det kinesiska virusets tecken. För och emot Sverige. De som gör en orolig är att amerikansk höger håller Sverige som ett föredöme. De är lika faktaresistenta som en teflonpanna.

Ännu ett digitalt fullmäktige. I onsdags något så ovanligt som två fysiska möten. Styrelserna i Wexnet och Almi.

Gott om tid för promenader och läsning. Har föresatt mig att läsa alla Steinbecks böcker den närmsta tiden. Och när jag var på Cultix för att köpa ett antal Pesten - trevligt att ge bort - snavade jag över I Oxögat av Ida Andersson. Trevlig bekantskap. Lite av Markens gröda över denna bok.


Tidskrifter kommer i lådan. En absolut favorit är tidningen Land. Får också jordbruksdelen och skogsbruksdelen. Allmänbildade om naturen som vi lever av och som är ett mått på vår egentliga välfärd. Och lite avundsjuk. Första sidan lika förutsägbar som Svensk Damtidning som har tre möjliga omslag. Kungen, Drottningen eller Kronprinsessan. Tidningen Land har oftast en helyllefamilj med äppelkindade barn som renoverar sitt drömboende. En gammal skola eller prästgård med mycket snickeier samtidigt som man driver någon form av djurhållning/odling av rara arter. Lite avundsjuk för att jag inte har dessa gåvor och drivkraft för detta. På sitt sätt är att vara bonde det finaste man kan ägna sig åt. Blir uppdaterad om förutsättningarna för jord och skog.

Nummer två är Grönköpings Veckoblad. I denna statiska värd byter man aldrig lokala partiledare. Vänsterpartisten benämns ofta förre förrädaren, Hildor Peterzohn och finkas titt som tätt för smärre brott. Skönhetsidealet frk konferensvärdinnan Agneta Palmodin är alltid 27 år. Och högerns ledare Justis Brylén är stor som en ladugårdsdörr och driver säteri&svineri. Centerns ledare heter Krökén i Kröken. Och det är inte alltid man kan följa hans resonemang - som man förstår av namnet... Tar något år att komma in i personregistret i Grönköping. Vill man träffa Borgmästaren häckar han oftast på Stadshotellets bakficka...

Nummer tre. Rojalisten. Bildande för den som gillar bildning och reportage om monarkin i Sverige. Och det gör jag.

Fyra är Svensk Natur som är SNF:s medlemstidning.

Fermma är National Geographic.

Torsdags. Knallblå himmel och en spegelblank sjö. Lilla hustrun och jag runt Södra Bergundasjön.


Höghuset på gamla vattentornet skymtar i horisonten och domkyrkans torn till höger.

På den östra sidan har "någon" ställt ut en installation med snidade träfåglar. En fin ahaupplevelse.

Med barnbarnet Josephine i Strandbjörket igår.
Lilla J kan tala om att hon fyller två år i sommar. Kan verkligen rekommendera fiket i Strandbjörket. Otrolig meny.

Väntar nu på att regnet skall upphöra och lyssnar på Ring så spelar vi. Och läser SmP och SvD. I em kommer lilla J.

Politik. Folk får sitta tätt på bussar i på restauranger. Men unga vältränade damer och herrar får inte börja spela matcher. Var finns logiken? Skall folkhälsomyndigheten styra landet i all evighet?

Bra ledare av Fredrik Haage idag igen.

Bo Frank
Växjö 20200523