söndag 8 mars 2020

Hemma från åttonde resan till Mexico

Två veckor i Mexico City och en vecka på stranden i Playa del Carmen, söder om Cancun. Allt förlöpte väl - förutom min plåga med restless legs som gör att jag inte sover en blund sittande. Har prövat allt.

Det går en skröna i Mexico om att terroristerna flera gånger försökte med bombattentat för att träna inför USA m fl ställen. Varje gång misslyckades efter som de blev bestulna på bommbbälten, vapen och annat i tunnelbanan! Vi åkte tunnelbana denna gången också. Att åka en mil med taxi kostar i princip inget men kan ta en timme. Tunnelbana 2 kronor oavsett sträcka.
Ser färre och färre tiggare för varje gång. Renhållningen i stadskärnan är bättre än i Växjö. På en vecka ser man fler poliser än vad som finns i hela Sverige.


I Mexicos fattiga förorter kör man omkring med mammografibussar. Gratis. Och bra sjukvård för nästan alla. Presidenten är den första som bor hemma och inte i palatset och den första som ännu inte stulit. Och som försöker kränga presidentplanet med marmorbadrum. Han åker alltid reguljärt.

Hunduppställning i ett av Liverpools varhus. Som våra NK. Hundar precis över allt som springer omkring. De flesta lösa och till synes välnärda.


Utanför en av hustruns systrars hus. Alla hus har ståldörrar och taggtråd eller annat runt husen.

Lilla frun med en av systrarna och en systerdotter som driver flera "friskolor" med inriktning på estetik.
Hustrun med vackra mamman. Som bor hos en syster med man och med ytterligare en syster med polio.


Hustruns syster " Mello" och jag på den dagliga morgonpromenaden till marknaden och till slaktaren. Vi gick på dåliga gator timmar varje dag..

Kollebri i en liten trädgård hos hustruns syster.

Kollebri, trosor och sockervattenflaska för att mata kollebrier….Frukost på verandan. Hustrun med Tequila. Mamman har två personer som turas om att komma varje dag för allehanda hjälp.

Taxi utanför huset. Som gick sönder.

Föraren lagar. Gott om delar. Bubblorna tillverkades i Mexico...


Enkel restaurang. 90 pesos, 45 kronor för fyra rätter med kaffe.....

Paradgatan Reforma som är en mil eller så,  tagit från slottet.....Börshuset i Mexico City.


Stötte på god vän med hustru i entréhallen till huvudpostkontoret.

Taket till antropologiska muséet. Världens största betongtak som bärs upp av en pelare.....


Bodde på hotell Majestic vid världens tredje största torg. Zócalo.

 Omgiven av presidentens kontor, domkyrka och kommunhus. I vårt hotell, bilden tagen från rummet....

Domkyrkan från vårt rum. Hotellet var Mexicos finaste - 1936 när det byggdes. Budgethotell idag. Men med Mexicos finaste läge. Den ensa hissen kördes dock av livréklädd vaktmästare..


Öronproppar nödvändiga. Predikan, militärparader och konserter dygnet runt. Paul McCartney spelade här på mors dag 2012. Presidenten betalade......


Beatlesfigurer. I många affärer.  BeatlesTshirt på många ungdomar. Radiokanal som bara spelar Beatles sedan 40 år tillbaka....


Folkdans på Nationalscenen. Höll på att svimma av svindel och fick  byta plats. Musik. Härlig musik. Tar tre tusen personer.
Klippte mig. Alltid intressant i andra länder. Denna lirare höll på i tre kvart, skuttade och sjöng reaggae. Han tog bort minsta hårstrå vid öron o näsa. Tror han var hög som ett hus. Men bra blev det.


På apotek i Plays del Carmen. Där finns det mesta utan recept....


Utsikt från hotellrummet i Playa del Carmen... när vi bokade hade vi glömt bort att vi bott där tidigare.... milslånga stränder, fantastisk mat och dryck på olika all inclusive restauranter...


Besök hos en Mayashaman som mot betalning drev ut onda andar. Mayakulturens arkitektur/matematik mest framstående i världen...Besökte åter tempelområdet i Tulum…..Lilla solen och jag åker båt i Xochimilco. Hundratals båtar kör runt på kanalerna. Med orkestrar, mat, öl och diverse saker.


Hemma. Dukar upp mexikanskt.

Fin och dyr Tequila....


Kvinnodagen. Anna och Elsa hälsar från Lilla Björka. Hos Elin W.

Och Lena och Glenn var med....


Tillbaka till den s k verkligheten....Tvättmaskinen går och vi planerar resa över Valborg. Har bröllopsdag då.

Hemma. Missade möbelriksdagen som jag varit med och planerat. I morgon en sväng på kontoret. Gruppmöte. På tisdag skulle mamma fyllt 94.... till Skogslyckan med ljus och blomma....

Politiken. Anna har bara delvis rätt om att Löfvén är Sveriges sämste statminister... Reinfeldt och han kunde dela placeringen....

Coronavirus. I världen dör väl varje minut eller så lika många människor i trafiken eller av skjutningar som hitintills dött av Corona.

Bo Frank
Växjö 20200308