måndag 27 januari 2020

Mot två årstider - Husmoderns död

Förr, bara för några år sedan, fanns det åtminstone några vinterdagar varje år. Och för något decennium sedan några vinterveckor. Och i barndomen vinter. Man behöver inte vara klimatexpert för att se att den globala uppvärmningen slagit till ordentligt. Vi går mot två årstider. Har inte sett att någon tidigare uttryckt detta. Vi går mot sommar och inte sommar.

Svårt att hitta luckor i molnen för promenader. Men det finns ju vettiga kläder.

Har för första gången någonsin missat kulturnatten. Tillbringat en långhelg i Torekov. Dagshög, kallar mobiltelefonen platsen.

Veckan som gått synnerligen lugn. Styrelsemöte med Wextnet som nu går plus. VEAB/Wexnet är Sveriges enda ( väldens första ? ) energi och kommunikationsbolag som är helt fossilfritt. Skildrat i utländska media men ej i Smålandsposten. Ibland är de vita fläckarna stora när det inte passar in i vad som skall bevakas. Tro inte att det alltid är det som händer som bevakas. Det är det som händer,  där man bestämmer vad som skall bevakas.

Mår bra av att se vatten. Tänk att få leva ett år på en fyr eller en klippa i havet. Helt omsluten. Har det f n oförskämt bra som kan ha tid. Det är och blir framtidens rikedom. Tid. Om man har tid och råd. Många har bara råd. En del bara tid. Och andra vare sig råd eller tid.

Denna helg i Skåne och nästa helg på Öland? Besynnerligt att se öde semesterpärlor. Nästintill varenda butik "vinterstängd" i Båstad. Dock ej en fantastisk bokhandel som är snart 150 år och som startades som en bisyssla av en apotekare. Behövde inget, men gillar crowdfunding. Man måste köpa för det skall finnas.

 I Torekov kan man gå mil efter mil i Bjärehalvöns naturreservat utan att möte en människa. Det verkar som om flertalet hus, påkostade hus som är vackra och fula, står tomma och används en mindre del av årets dagar. Träffade äldre damer som tyckte det var skönt att slippa opolerade stockholmare i parti och minut. Inflation i huspriser. Än värre än jämfört med Öland. Men det är som alltid läge, läge och läge. Spanar lite på olika boenden. Och har gjort under några år.

Tog en sväng i regnet/dimman igår till Arild och Mölle. Sovande,  men lite avlägsna idyller. O vad vackert det är kring Kullens fyr och Kullaberg. Man slipper tungsinnet i den småländska granskogen.

Läser media och lyssnar på klassisk musik. Partier bjuder över varandra om vem som är mest emot antisemitism. Det är inte bara sd:s historia som behöver granskas. Socialdemokraterna, centern och andra partier har en del i bagaget. Och jag mår som alltid illa när något parti anser sig ha bättre moral än något annat. Inget parti har sammantaget bättre moral än något annat. Och ingen religion utifrån historiska fakta. Däremot har vissa religioner större ambitioner att ta över det civila samhället. Det är tabu i Sverige att prata om det. Det är inte kristendomen jag pratar om.

Trodde jag läst alla Christie. För i och för sig inte katalog, men hade tydligen missat Bertrams Hotell. Skaplig. Nu över till Sara Danius. Finns inga svenska giganter kvar. Som Sven Delblanc, Torgny Lindgren och Göran Tunström för att nämna någon från min vuxna tid. Jo, i viss mån Henning Mankell. Kristina Sandberg? Nu skall det vara skruvat och normkritisk för att få plats bland recensionerna. Inget bokförlag i Sverige idag hade givit ut Bröderna Karamazov eller Markurells i Wadköping. Knappt ens Strindberg. Vår störste författare hade kanske inte ens publicerats.

Ibland skriver man om boktitlar och namn för att se skall vara pk idag. En av de mest sålda böckerna, Tio små negerpojkar, utkom dock i USA under titeln " And then there were none". Rätt skall vara rätt.

Det är grått och regnet strilar. Den närmsta veckan också. Samma sak i Växjö. Men Öland får några soldagar. Kanske skall man bo där?
Mina vänner vid Växjösjön en morgon.


Märkvärdigare än så är inte den berömda badbryggan i Torekov där det är "fint" att bada. Och inte ens en redig strand.

Mitt emot, Hallands Väderö. Där ses sälar, nästan aldrig här.

Tyckte jag såg en Brun Kärrhök här igår, men det måste vara fel. Den skall väl inte vara här på vintern!?

Efter att ha läst 50 sidor på Sara Danius Husmoderns död, inser jag att jag kommer att räkna denna bok till en av de bästa jag läst. Bildad och begåvad och som får andra böcker att verka som kioskdeckare.....


Bo Frank
Torekov 20200127