lördag 5 oktober 2019

Tillbaka - när jag stänger av TV:n

Varit en vecka i Kroatien. Och mamma hos min ängel till syster på Öland.

Vid 18  i går kväll simmade vi på " vår " strand och hemma i Växjö innan midnatt. Minusgrader.

Bodde 5 km utanför världsarvstaden Trogir från 1500-talet. Promenad varje morgon fram och tillbaka och så diverse utfärder. Finns det bättre mat än i Kroatien? Tog båt till Split några gånger. En timme med båt och två timmar med buss. 25 km. Splits omgivningar oerhört fula. Den gamla stadskärnan dock vacker. Men Trogir var bäst. En heldag på havet. En intressant social sak. Sextio lite blyga och avvaktande människor gav sig ut med båten. All inclusive i all enkelhet. Efter någon timme med grappa och vin var alla väldigt talbara och mer avklädda. Åt helgrillade makrillar på en liten ö. Säkert 10 nationaliteter. En tjock sicilian med dito hustru var dock glad från början och pratade med alla. Fina bad i en s k blå lagun.

Kan dock inte koppla av världshändelserna och de små händelserna. Greta. Det ringer en fras i mina öron från John Lennons låt The Ballad of John and Yoko,  som Paul och John spelade in en eftermiddag  för drygt 50 år sedan under Beatles namn.  " Christ you know it ain´t easy, you know how hard it will be, the way things are going, they´re going to crusify me ". Det handlade om uppståndelse och media. Tove Lifvendal skrev en av sina bästa ledare för någon månad sedan att vi kanske trots allt borde lyssna mera på Johan Rockström. Men jag håller det öppet.

Media är fyllda varje dag om invandringens konsekvenser. Ett hårt belastat rättsväsende som näst intill kapitulerat. En socialtjänst som går på knäna med ökade socialbidrag och barn som " far illa", skolresultat som faller, lärare som misshandlas fysiskt och psykiskt. Vem hörde för 15 år sedan talas om att polis får rycka ut på skolor?  Personrån och gängvåld. Ovanpå detta en islamisering av samhället. Svenska kyrkan hejar på detta och ser inga problem med ökad invandring. Lämnade ett kyrkligt möte i förtid förra veckan då man mitt under ett sammanträde med stiftsfullmäktige skulle prata politik i smågrupper. Min förhoppning är att s och m gör upp snarast om en kraftig begränsning av Sveriges invandring. Funderar varje dag på att gå ur den svenska politiskt styrda kyrkan där biskoparna är mer intresserade av politik än av Jesus.

Härlig morgonpromenad. Bara en sjö idag. Två i morgon. Köpte en kasse trattkantareller på torget och en bamsekrabba. Till kommunen för att vittja postfack. Och fylla mammas kylskåp tills hon kommer hem. Ringde ett dumt samtal till kommunen och frågade varför inte mammas lägenhet städats? Tror gott om folk. Fick det självklara svaret att de inte går in om inte någon är hemma! Tänk om de säger att det fattas en miljon, sa kvinnan på hemtjänsten. Är i huvudsak nöjd med hur det funkar. Men, visst det är många ansikten. Men för mammas de spelar det kanske inte någon större roll!?

När jag vrider upp volymen på radio/TV. När jag hör och ser Göran Greider. Min enda? favoritsocialist. Borde sitta i svenska akademin. Se nedan. Tänker alltid på Fröding när jag hör Greider.
Jessika Gedin  i Babel. Vilket sofistikerat sätt att uttrycka sig. Johan Rockström. Klimatguru och kunnig i allt. Louise Erixson,  kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg. Utrycker sig begripligt, vanligt och rätt intressant. Sen går det inte att gå förbi Carl Bildt. Kunde man klona Greider och Bildt i en?

Jag stänger av TV:n när jag hör Jerzy Sarnecki. Ingen är skyldig till något och är så fallet är det samhällets fel. Jan Guillou. Vi tycker olika i allt. Annie Lööf. En självbild som är otrolig. Läser Hakelius krönika idag. Trump/Putin. Demokrati är inget skydd mot galningar/obildat folk.

Kan finnas några till på uppskruvning och avstängning. Men står ut med det mesta. Ogillar inte nån i Växjöpolitiken. Och tycker om väldigt många.


Från vårt rum i Trogir.


Gård i Trogir.

Kloster i Trogir.

I en gränd.

Från båten till Split.


Vy från Split. Ett glas rött på restaurangen där framme ( 10 cl ) kostade 6o kronor - PM framstår som billigt! Annars kunde man äta en fin lunch med grillade fiskar, sallad och en flaska vitt för 200 kronor. Små, små krogar vid fisksaluhallen i Split.

Detta mästerverk till U-båt fanns i en liten hamn på en ö. Borde ha en sådan vid Vattentorget.

Ännu en T-shirt inhandlades i Split. Lokal konstnär. Ekologisk bomull och tillverkad med förnyelsebar energi.

Så min Fröding. Tänker på denna dikt varje gång jag ser och hör favoriten Greider. Tar det hus i h t e om jag bjuder in honom till ett fullmäktige!?


Hade gärna bytt ett stiftsfullmäktige mot denna predikan. 

Bo Frank 
Växjö 20191005