tisdag 9 april 2019

Skryt och allvar - om de s k IS-barnen

Så var det dags igen. Ny inbjudning till ambassad, handelskammare - den tredje på två veckor. Måndag kväll. Inbjudan till franska ambassadörens residens i Stockholm med övriga talare på den efterföljande konferensen som svensk/franska handelskammaren anordnare. En " enkel" fyrarätters. Gafflarna läggs upp och ned. Himmelskt god mat som förväntat.

Hade till bordet Sandra Frank. Superentusiastisk och kunnig marknadschef på Folkhem som alltid berättar om att Växjö är bäst i Sverige på hållbarhet/bygga i trä. Sandra bördig från Karlshamn.

Vid samma bord fransk professor i träbyggnadsteknik och andra bemärkta personer.

Jag ser Napoleon i ett av alla rummen på residenset.

Idag på morgonen. Konferensen öppnas av gårdagens värd, franske ambassadören. Sveriges smartaste minister kom som nr 2. Per Bolund, lysande minister. Trevlig och så nice.

Jag fick prata om Växjös klimatpolitik och  träbyggnation. Det är ju bara Växjö som blir inbjudna till dessa möten. De övriga talarna, Sveaskog, Folkhem m fl framhöll Växjö som gott exempel.

Känner paybacktime och glädje. Jag var den enda KSO i landet som hade klimat/miljö som huvudfråga. Nu kommer återbäringen. Växjös nya makthavare på ledande internationella poster.

Men det vissa saker skaver lite. Varför går inte Greta Thunberg/aktivister till angrepp mot betongindustrin som har tre ggr högre utsläpp än flyget? Matproduktionen står för flera ggr högre utsläpp än flyget!

Näringslivet är mera på det hela än politiken. Förra tisdagen pratade jag om nästan samma sak på Östafrikanska handelskammaren. Beundrar hur näringslivet tycks ta större ansvar än politiken.

Sveaskog skryter om Växjö,

och påpekar att så kan en hel trästad börja....

Fick ingen bra bild på Ullrika Lilja som är en stjärna.

Konferensens tema.Lite synd bara att inte medborgarna i andras ögon får veta att vi intar en särställning i världen.
Vi har minskar våra utsläpp med 60% medan utsläppen i världen ökar. Och utsläppen i världens bästa land, i detta enda avseende, ökade med 0,6%.

Jag är så glad över alla dessa inbjudningar som Växjö får. Och det glänser på alla i Växjö.

Hemma sent från Stockholm. I  morgon samma sak. Klimat och miljö för en drös studenter från St Paul i Minnesota. Andra möten.... Full vecka. Men å andra sidan helledig nästa vecka. Utomlands.

Det gick bra idag med ungdomarna från Minnesota. Lite av lyxlirare, men seriösa. Går på Gustav Adolfus Collage i St Peter. Åker runt fem månader i hela Sverige och bor på hotell.  Typiskt svenskt att inte lägga sig i och frågade inte hur resan finansierades.

Alltid P1 på em om jag kommer hem i tid. Regeringens budget väcker inga känslor, inte heller den kvarvarande och tama oppositionens kommentarer. Debatt om de s k IS-barnen. Två ledarskribenter s och lib. S vill inte att Sverige skall åka och hämta barnen, men det vill DN. Naturligtvis. Debatt om IS återvändare. Svensk lag ger dem rätt till socialbidrag. Synd att inte m eller kd vill ändra lagen. Sverige är på ett sluttande plan......

Bo Frank
Växjö 20190409/10