söndag 7 april 2019

Äntligen av med nya moderaterna.... Kaunas

Äntligen. Har de senaste 10 åren strukit över Nya när jag suttit i en panel med namnskylt och partibeteckning. Egentligen borde vi heta Högerpartiet - ett parti att lita på. Det var i det partiet jag blev medlem.... Ett välfärdsparti där arbete premieras, där ekonomi och ekologi är två sidor av samma mynt och en stramare flyktingpolitik. Vi behöver göra mer på miljöområdet. Kärnkraft är dock inte lösningen på allt.... AKB får upprättelse.


Långhelg i Litauen. Hela delegationen från Växjö i bild.Chefen, min chef nr två efter Anna Tenje, Monica Sandberg, reseledare och ansvarig för systerstäder och allt annat. ( I Kaunas har man 9 personer på Foregin Relation Office som gör det Monica gör )
Markus Emilsson, glaskonstnär, Julia Blomstrand, sångbegåvning på Katedral, Samuel Rörström, sångbegåvning på Katedral, Bo Frank med hustru.

Lika bra att säga det genast. Hustrun åkte på egen bekostnad. Sjukt dock att tågresan till Kastrup var dubbelt så dyr som flyget ToR Kaunas!! Varför vi åkte? På det årliga eventet Scandinavian Days.
Inbjudna nordiska systerstäder. ( Sedan har de 26  andra systerstäder )

Blev hämtad på flygplatsen. Vi kom i olika omgångar. Vi kom med två norska musiker. Och se emblemet vid mitt namn!!! Man blir rörd.


Till hotellet. Stor konsert med två norska musiker. Gitarr och trombon. Julia och Samuel gjorde sitt tidigare i veckan. Fin middagsbuffé med den högsta politiska ledningen. Förrättsbordet.

Hm. Inte konstigt att man ser ut som man gör.

Fredag. Hela dagen på seminarium om " Hållbar turism" med inspel från Norden. Island gjorde starkast intryck. Kaunas är EU:s kulturhuvudstad 2022. Och Växjö kommer att medverka. Och jag kommer att prata Agenda 2030. Och kanske nåt annat. Gick ifrån en timme tidigare för att se en utställning om Ingmar Bergman. Den fanns inte? Ambassadens fel? Vet ej?

Middag på Kaunas finaste restaurang. Cesarsallad, rådjursfilé och Creme Brylé. Med diverse dryck. Satt med borgmästare från Tammerfors och kvällens värd, en dam som är professor och vice borgmästare. Det kryllar av professorer i politiken. Borgmästarens parti, som är ett lokalt parti - Rörelsen - har nästan 70% av rösterna. Borgmästaren, företagare och f d polischef. Låter först som en kombination som ger dåliga vibbar, men så är det inte.

De envisades att skjutsa oss 900 m till hotellet.

Lördag. Stadsrundtur till fots med Skandinaviska förtecken. Sedan Wasatiden och framåt har det funnits beröringspunkter. Litauen en gång lika mäktigt som Sverige senare blev. Kaunas var en gång landets huvudstad. Presidentpalatset från början av 1900-talet.


Rådhuset i Kaunas. Från slutet av 1500-talet då Sverige var hopplöst efter....


Rådhus och museum. Har varit där många, många gånger.....I rådhuset finns borgmästarens kedjor. T o m två. Finare än min. Vilket är helt rimligt med tanke på stadens storhet och historia.
Till ett av barnbiblioteken. " Föreläsning" av Jujja Wieslander. Många barn. Jujja har gjort över 30 barnböcker som är översatta till en massa språk. JW spänstig och en trevlig bekantskap. Till skillnad från svenska barn satt en drös småbarn från tre års ålder och lyssnade artigt när Jujja berättade via tolk. Och ställde mängder av begåvade frågor. Skulle aldrig hända i Sverige.
Några barn och några av Jojjas böcker om Kossan Mu.

En öl och en pizza i solen mitt på dagen. Barärmad.


Till filmen Trespassing. Film om Bergman som jag missat. Bekänner detta. Världens ledande filmskapare berättar om Bergman. Dessvärre var Lars von Trier med. Så otäckt otrevligt så vi gick.

Så resans höjdpunkt. Goggla. Ida Elina. Konsert med Kaunas Big band. Bäst i världen? Las Vegas klass. Ida Elina, energi som ett kärnkraftverk och charm till tusen. Finlands mest kända artist på Kantele och bäst i världen. Ida kan låta som en hel orkester med bara sitt instrument. Klassiska finska folkvisor varvade med Proud Mary, Hit the Road Jack, Elvis och annat. Bland det bästa jag hört och sett någonsin. Efter konserten middag med kvarvarande gäster och Ida Elina. Ida kom två timmar innan konserten och repade med storbandet. Åkte tidigt idag på morgonen. Föreslog Ida att göra Live and Let Die. Tror hon nappade på det.
Vi steg upp 03.00 svensk tid, 04.00 deras.  Till flyget. Ryan Air. Landade 10 min innan tidtabell. I Växjö innan 10. Tåg från Kastrup, on time!

Gäster på middag i kväll. I morgon åker jag till franska ambassaden i Stockholm på mingel Ersätter Anna Tenje som prioriterar Växjö. Skall prata Agenda 2030 och trähus på ett stort symposium som franska handelskammaren har i Stockholm på tisdagen. Kan inte klaga som kan kombinera nytta och nöje som aldrig förr. Så himla glad över att inte vara kommunalråd. Det var 112 dygnet runt i 25 år.
Beundrar Anna. Vet hur hon har det. Fast bara i ett avseende lite lättare än hur jag hade det. Jag hade nästan ingen som kunde täcka upp för mig..... Anna har i alla fall några.....Växjö 20190407

Bo Frank