söndag 10 mars 2019

Kränkt - körde bara ambulansen

En enkel omvärldsspaning. Som börjar med 2018/2019 års mest missbrukade ord i vårt land. Kränkt. Vem har inte blivit kränkt? Inte läraren som hotats till livet och blivit kallad för hora av en elev, men  samma elev som blivit förpassad till korridoren efter ligistfasoner. Svensk skola av idag. En kvinna som utsatts för att en person sagt hej till henne på bussen, har polisanmält kränkning. En rättshaverist som fått sparken, för att alla andra på jobbet hotat med att sluta, har blivit kränkt. Ebba Witt-Brattström anser att hon och alla kvinnor är kränkta av Mozarts opera Cosí fan tutte. Operan handlar om kvinnor som förförs. ( Det är väl enda gången man tycker retroaktivt synd om Horace Engdahl, varje gång man hör denna genustaliban) 
Kränkt blir man om en arbetskamrat som är bättre får större löneökning. Kränkt är man om man får tillsägelse att inte kasta skräp på gatan och den som utdelar kränkningen är givetvis rasist. Kränkt är man om inte tåget kommer i tid. Kränkt är den som inte får sittplats på bussen. Kränkt är den som inte orkar ta sig i tid till en buss som går på exakt tid. En elev som hävdar att två plus två blir fem blir kränkt om läraren sätter bock i kanten. Det är ju elevens sanning som gäller. Inflationen av kränkningar i vårt land är som Venezuelas ekonomi. Och den kränkte ges alltid företräde till sanningen och till media som bugar och bockar för att avslöja samhällets orättvisor. 

2019 års mest omtalade uttryck kan nog redan slås fast. Jag körde bara ambulansen. I de fallna IS-fästena runt om på jorden hävdar alla som tagit sig därifrån att man " bara kört ambulansen". Detta har gått som följetong i seriösa media. Efter andra världskriget hette det, jag lydde bara order, åtminstone ett erkännande. 

Och i Public Service, ett av mina favoritprogram i radion, uttalar sig nu statsministern. Vi tar till det starkaste vapen vi har mot IS-hemvändarna. Vi inrättar en hjälplinje dit de kan ringa och be som stöd!
När stadsministern får frågan om vem som bär ansvaret för denna soppa om avsaknad av åtgärder mot IS i landet, hävdar han att han bara körde ambulansen. ( Skulle jag berätta om vad jag anser om hur vi skulle sköta detta skulle jag bli utesluten av partiet)
I samma program hävdar Jan Björklund apropå härdsmältan i Lib att han bara körde ambulansen. 
Birgitte Bonusson i Sweedbank  säger att hon bara körde ambulansen. Kollegan i Nordbanken Casper von Oskuldsfull hävdar samma sak. När Isabella Lövin får frågan om hur de anlitande Maria Wetterstrand för denna famösa utredning, blev svaret att hon bara körde ambulansen. Att bara köra ambulansen passar bra i  det svenska tänkesättet. Och enligt advokatsamfundet är det aldrig ställt utom tvivel att någon är skyldig eller att ett kryddat advokatarvode beror på felräkning. 

Skulle man säga som det är, är ju risken påtaglig att man blir KRÄNKT. T o m en generaldirektör som grovt misskött jobbet får behålla det eftersom hon blivit kränkt. 
Jag skulle tro att den Folkrörelse som kan öka mest i Sverige är De kränktas riksförbund. Säkerligen kommer en stor del av styrelsen att bestå av genuspedagoger, uteslutna partimedlemmar och sparkade generaldirektörer. Den fackförening som ökar mest kommer att vara Ambulansförarunionen. Att vara ambulansförare håller på att bli ett av de vanligaste yrkena i världen i takt med att alla krigare skall ta sig hem och för alla kommunikatörer som har till uppgift att vederlägga=bortförklara. 

Helgen. Promenader. Var inne och vände på Myran, då ledde Öster. Var på Lakers. Men John Lundvik höll måttet. Svårt att undvika att inte ge honom 2019 års hedersbelöning. SmP:s bevakning lysande. Per Hägred är en stjärna liksom Mari Magnusson. Kultur och nöje är en höjdare i SmP. 

Blomma till honom och till mamma som fyller år idag.
Läst tre timmar om Beatles i nya skrifter. På onsdag är det 60 år sedan Paul och Linda gifte sig. 
Ovanför TV:n hänger denna lilla favorit som passar till tapeten. 


Och kortet under, den trycksak jag hittat på som jag är mest stolt över. 

Förbereder för att mamma skall komma och dricka champagne. 

Och en femsträngad orkidé till mamma. 

Sedan bjöd mamma på 4Krogar. Utsökt middag. På bild lilla mexikanska solen, mamma och jag.

Vackert vid sjön. Och Mohammed kom och satte en fin svensk flagga på vårt bord. 

Så är ännu en helg till ända. Nu först skall jag ta itu med dagens SvD. Och faktiskt kolla Mästarnas mästare. Gillar att tävla och att se tävlingar. Och Carro lär ju vara med. Den enda person som två gånger fått kommunens hedersbelöning.

Är det sant? 10 - 0 till Vipers?

Vår sekreterare i Fullmäktige Martin Fransson gjorde ett fantomvasalopp. 1000 placeringar bättre än förra året. Och i helgen gjorde Christer Svensson ett bra löplånglopp på drygt 6 mil i Skövde. Christer ledamot sd i fullmäktige. Är det Roland Gustbée m och Christer som är löparessen i politiken i Växjö?

Skall kolla. Och berätta mera. Växjö 20190310

Bo Frank