tisdag 1 januari 2019

Gott Nytt - Taxi Växjö

Läser i SmP om en välkänd taxiförare i Växjö som inte får köra p g a diabetes. Får en pilot det? Har senaste halvåret åkt med två taxiförare som inte förstår svenska, som kört fel och som inte använt GPS.  Åker hellre med den som vet vad man skall köra oavsett hudfärg eller ev sjukdom. Skulle inte alla som har diabetes i så fall få indraget körkort? Sverige är ett konstigt land. Och den som kör full kan sätta sig i bilen gång efter annan samma dag! Vad är högst riskfaktor? Är arg!

Näst sista dagen. Utflykt till Cuernavaca. 7 mil tog nästan tre timmar. På motorvägen var det knökfullt. Motorcyklar drog förbi i över 200 km och körde om i alla filer millimetrar från bilarna. Åkte betalvägen ner mot Acapulco. Besökte familjens lilla " sommarhus". Bara 7 mil bort är det ca 20 på natten mot 8 här. Vägar ovanpå varandra. Som i Kina och USA. Betalvägarna ovanpå. Kostar ca 200 kr att köra 35 mil till Acapulco på betalväg.

Passerade några broar som inte avslutats på många år. Pengarna till projekten har bara försvunnit.Besökte en " klubb" som familjen är medlem i. Pooler, sporter av olika slag. In inhägnad osas mitt i kaoset. I Cuernavaca.
Vid sommarhuset.


Medlemsklubben där vi tillbringade några timmar och åt lunch.

Från verandan. Det finns julstjärnor här som är som träd, 10 meter höga.
Avstannat brobygge eftersom pengarna försvann.
Till stadens centrum. Fyra kyrkor vid ett torg, den äldsta från 1500-talet. Myller av människor. 600 000 bor i C. Schacktävlings på torget med 600 som deltog och danstävling för seniorer.
Julkrubbor i parti och minut över allt.

Litet fint hotell och krog.
Lilla solen utanför en typisk mex krog där man gör tortillan direkt.

Tillbaka till Mexico City tog det bara två och en halv timme att köra 7 mil. Ingen rusningstrafik!!!

Nyårsafton. Ingen storhandlar eller använder frys. Allt handlas på olika ställen varje dag. Vi är ute och köper frukt och grönt.
Vi åkte sedan till Chalco, en liten stad som är en del av Mex City. Svågern skulle på läkarbesök. En timme att köra två mil.

Hustrun och jag åt en trerätters för 30 kronor per person. Ärtsoppa, torskrygg/lutfisk och dessert.

Mycket gott. Bild från gatan. Nära bergen och vulkanerna.

Stadens kyrka.

Av utrymmesskäl. Motorcykeltaxi och cykeltaxi.Hem till huset för att förbereda kvällen. Utsikt från vårt sovrum.


Mycket märkligt här. En del kortspel. Middagen intogs först 23 på kvällen!! Vi trodde att vi skulle äta vid 19. Utmattade. Men såg Grevinnan och betjänten och lite Paul McCartney. Familjen är Beatlesfantaster.


Tre systrar som var uppklädda. Raketer och smällare. Det kändes som att vara i krig. Alla TV-kanaler överglänste varandra.Susanna Harp, senator för regeringspartiet sjöng i en statlig TV-kanal.


En annan kanal sände från Acapulco, stranden i bakgrunden.


En annan kanal. En sekund kvar.

Ytterligare en kanal direktsände när årets första bebis förlöstes.


Bland alla nyårsbilder jag fått tar jag bara med en. Från en av våra kinesiska vänstudenter som kom tillbaka och hälsade på oss i somras. Xue firar nu nyår i Japan och iklädd kimono. Xue är liten och smal vilket inte framgår.

Med dessa bilder önskar jag ett Gott Nytt År.

Och tackar Anna Tenje för trevlig Nyårshälsning som kom via  mejl till alla som har kommunal mejladeress.

Feliz 2019!


Mexico 20190101

Bo Frank