måndag 31 december 2018

Vad skall berätta?


Om arbetsamma människor som har garage mitt i gatan och byter en Folkamotor på en timme? Om grönsaksförsäljare som jobbar dygnet runt? Om halvnakna och smutsiga psykfall som vinglar mitt i gatan. Om småbarn som vill putsa vindrutan vid rött ljus? För att om möjligt få några pesos.

Daglig rutin. Frukost som heter duga. Två stekta ägg, alltid brun/svarta bönor, tortillas, papaya, banan och andra frukter. Avstår ifrån alla wienerbröd fyllda med choklad.

Jag alltid först uppe även här.


Tre systrar och mor ser på en nostalgisk Pedro Infante film från 50-talet. Mexicos största skådis och smörsångare genom tiderna. Mycket rörande.Håller mig a jour med vad som händer hemma. Talmannen borde inte gett partiledarna långt jullov. Undviker allt som har med Johanna Jönsson och Maria Ferm att göra.

Långpromenad till en marknad. Kryssar mitt i gatan med rullstol. Trottoarerna är värdelösa, oftast. Karlar på lastbilsflak. Några röker och andra har munskydd för att slippa alla avgaser. Lika fascinerad över hur elen funkar. Och trådar hänger ner på marken. Dessa nystan över allt. Köpte en ny adapter för att ladda mobilen. 2 kronor.

Hur kan el, vatten och avlopp fungera i dessa megastäder? Och hur kan alla dessa fattiga upprätthålla värdighet och artighet? Ingen här tror mig när jag berättar att den finns stora familjer på socialbidrag i Sverige som kan netto dra in samma inkomst som en domare!!!

 Var på massage i grannhuset. Bra men, alla hemska ljud från gatan störde. Lite impad ändå. Innan de började gjordes en enkel hälsodeklaration. Ev sjukdomar, allergier etc. 150 kronor för en och en halv timme var inte att klaga på. Gillar däremot inte att bli kliad i huvudet.Tog ut alla här på lunch igår. Huvudmålet äts vid mellan 14 och 15. Lätt på kvällen. Öl billigt och vin dyrt. Samma pris för en flaska vin i kvartersbutiken som en flaska sprit.

Man pratar och jämför. Det som är värst här är trafiken. Ofattbart att så många har råd att köra bil med en minimilön på 60 kronor om dagen. Köer, köer och köer. Ingenting som är en nyhet hemma skulle bli nyhet här i en tidning. Vår välfärdsbubbla och bortskämdhet saknar alla gränser. En bortsprungen hund kan ge rubriker hemma. Eller att bortskämda ungar klarar på fri skolmat med salladsbord och allt. Beundrar alla dessa journalister hemma som klarar att göra kverulans till världssensationer.

Barnen, som i Sydafrika, fattiga, men hela och rena i sin skoluniformer. Gillar skoluniformer. Borde vara obligatoriskt i Sverige för kommunala skolor.

Vägarna. Som kratrar. En del. Hemma upprörs vi över att ett räcke är sönder på någon fin cykelväg.Idag. Stadskvarteret vaknar. Hundar skäller, tuppar gal och bilar drar förbi. Delar av bilparken liknar den man kan se i havanna. V-sexor och V-åttor från 50-talet mullrar förbi. Ingen tvekan om att bilarna var av bättre kvalitet förr.

Läser i Expressen att terrormisstänkta hemma byggt hemliga rum för polisen. Det är som Kling och Klang sköter polisen hemma.

Hemhjälpen har anlänt och tvättar. Tvättmaskin o sånt utomhus under tak. Man kan diskutera rot och Rut. Grundproblemet hemma är väl att inkomskatten är för hög hemma.
Snart kommer sjuksköterskan som för bok över allt hon gör med hustruns mor. Äter alla måltider med oss. 4 ggr minimilönen.

Lördag. Livet går sin stilla gång. Börjar nästan slappna av och får inte få ont i hjärtat över att allt tar sån tid och mycket är ostrukturerat.
Åkte till närmsta park idag. Det tog en timme. Blev förbjuden av hustrun att fota sopbilarna. Det hänger sopåkare på sidorna av bilen och ovanpå soppåsarna som är staplade på taket. De kör till närmsta tipp. Finns många i varje stadsdel. Där sitter människor och sorterar det som ev kan användas. Plåt, plast och vad det nu kan vara.


Härlig utflykt mitt på dagen. Åter igen vänliga människor. Av alla sorter.

Men. Rättssäkerheten? I princip alla affärsinnehavare betalar för skydd till maffian. Ibland händer det att en polis hämtar upp pengarna. Få litar på polisen. Hemma i huset.  Blir mer och mer intresserad av denna Pedro Infante. Som går på TV varje dag. De har allt där vi bor. Netflix och you tube på TV mm.

När vi kom hem satt mamman och sköterskan framför TV o såg ännu en Infante.
Sen middag. Kontraster. Hustruns mamma siter här i rullstol men har det rätt bra. Min mamma går omkring på Öland och hjälper till att mata hästar.


Samtalen här handlar mycket om korrupta politiker. Den nya presidenten anser att 50% av poliserna är korrupta inrättar ännu en poliskår och lägger polisutbildning på Universitetsnivå. De flesta borgmästare och guvenörer är korrupta. Presidenten skickar militär till vissa områden för att det inte går att lita på polisen.

Mexico 20181231

Bo Frank