onsdag 26 december 2018

I Mexico igen

Hade turen att bli uppgraderade från Amsterdam till Mexico City. Planet landade en halvtimme innan, men en timme att gå igenom passkontrollen. Och väskorna var med trots bara en timmes bytestid. Vana resenärer blev "lurade " på en tre ggr dubbelt så dyr taxi från flygplatsen - å andra sidan en näst intill bepansrad SUV. Mätta, men hotellet bjöd på jultapas vid 22 på kvällen!

Denna bilden är unik. Varför? Ett av världens största torg, Zocalo, där kanske minst 50 000 människor uppehåller sig. Förutom det tredubblade när Paul McCartney hade gratiskonsert på morsdag 2014. 150 000. Trots det två utfylldas konserter på Aztecastadion. Det unika är förmodligen att det är första gången någonsin som bara två personer finns på torget. Juldagen 08.00. Runt torget dock ca 400 poliser med all sorts beväpning. Upptagna med att äta tortillas och dricka Coca Cola. Såg fler poliser där på en minut än på de sista fem åren i Sverige. Bakom torget Latinamerikas största Katedral. Torget omgärdat av bl a presidentpalats och Hotel Majestic. Fullbokat.

En av alla julpyntade lunchrestauranger, modell bättre. Bor vid Socalotorget, Hotel Catedral.

Musikhuset. Eller de fina konsternas hus som det heter på spanska.

Avstånd. Vissa av genomfartsgatorna är fyra eller fem mil.....

Man snavar över utställningar och muséer. Här en öppen kultur utställning. Trots det muka, Miró.

Vid ett annat torg, Monemento de la Revolution. Tusentals människor åkte skridsko i värmen. 24 på dagen och ner till 6 på natten. Alltid kallt inomhus. Mexico City ligger på 2700 meters höjd. Lite andnöd innan man vänjer sig. Fyra presidenter begravda på denna plats.


Strindberg alltid närvarande. Och Bergman är också stor här.

Parker och muséer. Antropologiska muséet är ett litet nätt museum på 44 000 kvadratmeter. Det största i världen av sitt slag. Detta muséum och slottet är bland de största turistmagneterna.

Här finns t o m ett skinkmuseum.

Hemska skyskrapor också. Skall klara värsta jordbävningar.


I detta kontor sitter Oliver Rosengrens kollega. Uppgiften något större. 

Störta risken att åka dubbeldäckare är att man inta kan stå upp. Bussen kryper cm under kablar och sladdar. Och sladdnystan i parti och minut utanför varje hus. Inte många betalar el i vissa områden.


En hel del stängt juldagen. Laddade dock med ett antal olika Beatleskalendrar för 2019 till mig själv och ge bort. Säljs på gatan för ingenting. Inser att Mexico ligger före mig i tekniksprånget. För tre år sedan var vartannat gatustånd pirat CD och DVD. Nästan borta.

Blev av med min favorittröja på flyget och hustrun med en av sina oräkneliga kappor. Går inte in mer på detta.

Man hinner mycket på en dag.
Juldagen avslutades med att vi blev utbjudna på riktigt fin middag av en familj vi känner. Vi var värdfamilj för Carlos som läser Master i Lund nu. Han syster Milli var ej med, jul med pojkvän i Milano och tar Master i Southamton i vår. Mexikanska specialiteter. I lågtrafik ha de bara en timme hem i denna jättestad. Carlos firade jul hos oss för två år sedan. Och familjen kommer i vår.

Hem till hotellet. Extra tröja. Kallt inomhus. Idag skall vi köpa en resa nånstans, kanske mellan 2 -9 jan och flytta till en av hustruns systrar där deras mor bor och ännu en syster. I stan,. Kanske två timmar med bil.

Mexico City
20181226

Bo Frank