söndag 20 maj 2018

Morgonpromenader, politik och fest - värdet på ett människoliv? PS

Torsdag. Morgonpromenad runt sjöarna. Kan det bli vackrare. Inom Bröd och Sovel - PM:s bageri, för att gratta. Växjö och dess entreprenörer är Sverigebäst på det mesta. Bagardrottning och bröderna festfixare.
Diverse möten på dagen. Med mamma på Trädgård de Lux på kvällen. Moderat medlemsmöte.
Fredag. Morgonpromenad runt sjöarna. Hustrun hemma med sin fot. Några möten och så avfärd till vackra Kalmar. Linnéuniversitetet. En välplanerad årshögtid. Högtidligt i Kalmaralen. 18 nya professorer, två tjog nya doktorer. Några doktorerat på det alla redan vetat. Men så är det. Underbara musikframträdanden och kanske världens bästa rockringsartist. Gick inte att fånga på bild. Här kommer en bildkavalkad. Några smolk i glädjebägaren. Flera talare var på ett inte alltid intellektuellt sätt tvungna att indirekt förhålla sig till Trump och sd. Det vore bättre för en intellektuell miljö - om man vill tillföra något - att se dessa företeelser som symptom och inte som problem. När folk känner att deras åsikter/problem inte tas på allvar går det som det går. Var det de Gaulle som skämtade, " låt oss upplösa folket och välja ett nytt". Det borde vara akademins uppgift att förklara skeenden och inte oja sig över det som sker. ( Eller var det Östtysklands ledare som påpekats för mig)

De stora problemen är klimat/miljöförstöring och krig/flyktingkatastrofer. Det gäller att hitta strategier mot detta. Som är folkligt förankrade.

Vi ogillar med rätta hur litet ett människoliv är värt i delar av världen. Det gäller Sverige också. Den som flera gånger t o m samma dag kör bil utan körkort och drogpåverkad är en dödsmaskin. Men Växjö Tingsrätt anser att detta bara böter på 10 000 att begå dessa allvarliga trafikbrott. Och ju hårdare straffen blir desto mildare dömer domstolarna.
Men, som sagt, lite bilder från årshögtiden. Och en kvardröjande reflektion. Av fyra middagstalare på kvällen var samtliga män.

Inmarsch.En glad fd landshövding och en glad landshövding.

Tre skönsjungande damer.Läste under dagen senaste numret av Grönköpingsveckoblad. Där presenteras socialdemokraternas nya valfilm. Om moderaterna vinner valet införs absolut monarki, det blir krig mot Ryssland och 100 000  unga män stupar i Narva. Vanligt folk får flytta till backstugor, elda sur ved, leva på salt sill i tunnor och slavarbeta hos godsägare.

Lördag morgon. Vindstilla, härlig hav. Ingen nedskräpad stad. Gick sju på morgonen runt Varvsholmen och bort till Ängö. Tänk att få bo längst ut på varvsholmen, mitt inne i en vacker stad. Fina vyer.

Funderar mycket när man går. Betänk följande. En svensk kyrka som ansöker om klockringning där bara en man får sköta denna. Gudstjänsten är i huvudsak till för män, bara män uttalar sig och bara män för "predika" . Och kyrkans ungdomsverksamhet får statliga bidrag. Tror att det skulle bli viss debatt om detta. Eller vad tror du???

Till Blekinge. Klippte gräs. Fortsatte till Malmö. Såg hockey och åt Pizza. Hos hustruns dotter.

Idag morgonpromenad vid 06.00. Från Fågelbacken hela strandpromenaden nästan bort till Hyllie. Var borta nästan 2 och en halv timme.

Och man ser från Västra hamnen bron, Köpenhamn och ända upp till Barsebäck.
 Ingen nedskräpad strand är heller. Vi har nåt att lära.

Skall idag till Lund på barnkalas. Apropå barn. Hittade en gammal bild på mig och dottern Rebecka när vi firade Minnesotadag 1992.

Har kvar samma kavaj, från Nordlunds, samma byxor och samma fluga.


Har en ny spännande vecka framför mig. Mycket kommunalt värdskap, resa till SKL och mycket, mycket annat.

Morgonpromenader vid hav är det bästa som finns. Skulle vilja bo permanent vid hav.


PS Sossarnas förslag om att schemalägga skolmaten är det enda vettiga förslaget de kommit med under de senaste åren. DS

 Bo Frank

Malmö 20180520