söndag 1 april 2018

Stilla veckan - i ord och bild - Bo Frank grundlurad, nästan!

Tomt i helgen innan påskveckan. Hustrun på rundresa i norra Spanien med ett styck dotter. Hustrun med efternamn  Arciniega Guido Sandberg åkte bl a till den lilla staden Artziniega där namnet kommer ifrån. Släktfest i April varje år....Lilla mexikanska solen är lite spansk och lite italiensk. Vacker som en dröm! Och jag hoppas damen inte blir för svensk!


Måndag. Träff om energifrågor på förmiddagen. På eftermiddagen besök på " Vattentornet" Jag tog, fast jag är extremt höjdrädd, hissen upp till våning 19. Klamrade mig fast i en vägg och tittade ut. Vilken utsikt!!!Catharina Winberg och Oliver tog bygghissen upp utvändigt. Modiga. Det besynnerliga är hur man kan ljuga. Förefaller som om detta hus är högre än domkyrkan, men det är nog tvärtom!

Vidunderlig utsikt. Dock skulle ALDRIG vilja bo där. Dock helt OK på våning två och tre, också där med fin utsikt över staden. På kvällen företagarmöte i Brittatorp i Viljan. En företagare vittnade om att han helt slutat anmäla snatterier eftersom polisen aldrig kommer. Aldrig. Han gör det en vecka om året för syns skull. Brottsligheten var något som oroande. Och kriminologer som alltid säger att brottsligheten knappt finns tar aldrig heller in att folk gett upp och slutat anmäla. Idag ICA-handlare som säger samma sak i Expressen. Och regeringen vill inte ge Brå i uppdrag att utreda vem som begår brott. Också att mörka verkligheten!

Ner till Blekinge tisdag morgon.  Fysiskt arbete två och en halv dag. I snöfall. Röjning etc. Med en medhjälpare. Vackert ändå. Utsikt mot havet, mot viken och en inomhusbild. Men nu skall denna släktklenod säljas. Hade träff med en mäklare.Tillbaka till Växjö. Förvånas över med hur lätta steg personer springer in till Migrationsverket/ Försäkringskassan på Norrgatan från nya BMW och Mercedes med handikapptillstånd. Eller lika ofta med fin bil utan detta tillstånd. Som denna bil på plats för handikappade. Det breder ut sig en otäck attityd i Sverige som delvis bottnar i att ingen ingriper om man tar för sig på ett olagligt sätt. Det är en chock för nyblivna pensionärer som behöver fråga om ett och annat att hamna i kön utanför detta myndighetskontor.Åkte och satte på sommardäck. Och vägen inom COOP för att köpa lammstek. Mamma på middag i morgon. Och då kommer lilla hustrun med tåget. Äntligen.

Tidningar. SvD prisas med rätta för sin klimatbevakning. SmP fortsätter kampanjen mot stationen/stadshuset. Mest oppositionen som får komma till tals. Och kommunen får kritik för att man väljer arkitekter med lägre pris. Motsatsen hade väl varit mer anmärkningsvärd!? CNN! Är inne där varje dag för att se vad som händer. Intressant artikel om dolda budskap i varumärken och loggor. Ser ni björnen i Toblerone loggan!? Det är berget Matterhorn som är avbildat. Men idén fick Theodor Tobler efter att ha sett en formation från en dansföreställning. Visste ni att Toblerone firar 110 år i år?

Jodå. Hämtade hustrun 23 på stationen i fredags. Gravlaxmacka och lite vitt mitt i natten. Och jag fick ännu en Beatlesbok - nyutgiven på spanska med unika bilder. Och en nyredigerard CD med sir Paul.
Placerad vid en Beatlesbok jag köpte i Kyoto, Japan.Fint att se på nätet när Ringo blir adlad och intervju med honom. Det finns ju mängder på nätet. Ringos trumskola t ex.

Bild. Mamma på middag på långfredagen. Lång för Jesu långa lidande. Vandringen på Via Dolorosa, korsfästelsen. Hustrun gjorde currypotatisgratäng med mycket grädde. Jag gjorde min favoritmat, lammstek. Traditionell förrätt. Löjtens linjeakvavit och öl till den. Färska jordgubbar ( smaklösa men vackra från Spanien ) och Alvestaglass. Mamma spelade skjortan/blusen av oss. Vann tre bonntolvor i rad. Sur för att hon behöver glasögon sedan en tid tillbaka när hon spelar kort!Mexikanska solen och jag tog tåget till H-borg. Till Louisiana. Olika utställningar. Otroligt. Picassos keramik. Makalöst! Ulrica Hydman Vallien!? PP, blev 91, finns det en mer produktiv man? Paul McCartney, Strindberg, Churchill? Största keramiska utställningen någonsin!? Vas och fat. Man bara fattar inte att detta är möjligt.

Finns det något bättre än att äta dansk frukost med " den lille" på Louisiana och se hela havet!? Och dessvärre ett Sverige som går utför, medan Danmark visar vägen. Trivs på L. Vi är där två gånger om året. Kylslagen promenad i H-ör och H-borg. Trevlig middag på Marina Plaza. Ser hela havet från hotellrummet.


Idag. Strandpromenad på en mil. Kallt som bara den.  Vi älskar att bo vid hav och gå vid hav. Till Dunkers kulturhus. Vackert och trevligt. Helsingborg bygger nytt kongresscentra vid havet. Och ännu fler bostäder vid vatten. Sveriges näst första bil byggdes i H-borg 1898. Jönssonbilen.Är arg. Läser om hur svarta skjuts av poliser i parti och  minut i USA. Att inte denna fantastiska konstitution som skyddar mot Trumps värsta galenskaper rår på skjutgalna poliser är inte klokt. Diskrimineringen av svarta fortsätter i USA. Skall inte åka dit fler gånger om Trump sitter i Vita huset.

SmP fortsätter djupborrningen av medborgarlön. Nu med en arbetsförmedlare som inte tror på folk som arbetar. Har man rätt jobb? Biskopen fortsätter att så split i kyrkan, skall nog skriva ett inlägg i SmP. Om de tar in det. Biskopen vill samtala utifrån att han gillar böneutrop. Vad finns det då för öppenhet för omtag. Svenskar är naiva. Som Chamberlain. Fred i vår tid! Jo tack!

Blev grundlurad idag. Men det speglar tidsandan. Av artikel i Helsingborgs Dagblad/Sydsvenskan. Visste att det var 1 april idag.  SmP är politiskt korrekt och klarar inte av att hitta på ett aprilskämt. Det jag gick på!?  Att Pågatågen efter metoo skall kallas för Skånetågen. Att alla mansnamn på tågen skall bort. Att inget tåg får heta Ålakungen, eftersom det var en man och ålen rödlistad. Att tågen skall vara regnsbågsfärjade och några rosa. Läste en gång till och såg att de intervjuade personerna hade konstiga namn. Såg sedan en tidning som publicerade aprilskämt.....

I Sverige idag mörkas historien. Pippis pappa är inte negerkung, nazister framställer Hitler som en snäll man som tycke om barn ( lintottar ), kommunister relativiserar socialismens övergrepp mot människor, svenska biskopar ser inte vad vissa imamer predikar... Om verkligheten som den varit skall förvanskas blir vi historielösa byfånar.

Arnold Schwarzeneggers sjukdom är förstanyhet i Sverige och inte USA. Zlatan är större i Sverige än i USA. Det är alltid bra att jämföra olika länders nyheter för att just jämföra. Jag brukar använda länder som Albanien och Libanon för att få fler perspektiv.

Tog Pågatåget hem via Hässleholm.


Glad för att Öster fick en poäng.

I morgon byter jag den svarta klädstilen. Den mörka tiden och påsken över. Och börjar banta.

Vi går promenader, på moderat gruppmöte. Och skall skriva något om hedersmannen/odalbonden Jan-Olov Franzén.

Bo Frank
Växjö 20180401