fredag 6 april 2018

Beredd att förlora 10 000 kronor PS Älmhult nästa?

Läste SvD. Fredrik Sjöberg, " Historiens enklaste journalistiska uppdrag är att förmedla människors irritation över nybyggda hus. Särskilt arkitekter är exemplariskt griniga rörande byggnader de inte fått förmånen att rita och så var det säker också med Cleospyramiden". Sjöberg är författare och kulturjournalist!

Vad har SmP sysslat med? S k arkitektuppror mot IST, mot kommunhus. Samma sak. SmP har en kampanj mot allt med station/kommunhus. Och det kommer mera. Man har bestämt sig. Gick idag förbi en anläggningsarbetare vid den berömda bussgropen som sa att det var delvis bussförarens fel med olyckan. Icke i SmP. Inte heller att privatbilister struntar i trafikregler. Och har själv cyklat förbi den s k gropen. Gott om plats. Alltid kommunens fel!

Som det gamle, inte helt bildade,  men godhjärtade kommunalråd som på den tiden kom in mitt i en kristendomslektion där läraren pratade om att Jerikos murar fallit. När han såg barnen blekna sa han, ja,  är det ingen som tar på sig ansvaret får väl kommunen göra det. Och vi bygger upp dem igen! Kanske inte roligt nuförtiden.

SmP ha bestämt sig för att bara leta fel, verkliga eller påhittade, kring byggnationen på stationsområdet. När Domkyrkocentrum planerades,  som alla älskar idag, publicerade SmP fantombilder ( som man sen backade ifrån ) som visade på falsk skala om hur Domkyrkocentrum begravde SmP - huset i höjd. Kopplingen i denna journalistik och Gota media är speciell. SmP har ett bevakningsuppdrag. Finn allt negativt med en ny kommunhus! Och strunta i att analysera alternativet!

Hade s, vilket de gjort om de fått styra,  också beslutat sig för satsa på nytt hus i stället för att rusta upp gammalt till astronomiska summor. Och Blågröna varit emot. Då hade SmP anlitat oberoende konsulter som beseglat deras tes om att det var rätt att bygga nytt? Eller?

SmP har också i sitt journalistiska uppdrag helt struntat i frågan om en
ny station som är värd namnet!? Hade staten satsat på en solobyggnad i Växjö? Det som nu byggs är löser den frågan och staten satsar i Växjö. Jag UTMANAR. Om det görs en oberoende opinionsundersökning två år efter kommunhuset/stationen är klar och mer än 25% tyckte det var bättre innan, då ger jag 10 000 kronor till SmP för bättre kommunbevakning!!!

Se inledningen på artikeln igen.

Skanska, kommunen, Jernhusen och Vöfab. Spadtag. Anna och barn tar första spadtag. Anna är van att gräva i trädgård!
Nyss togs första spadtaget. Inte en socialdemokrat så långt ögat nådde. Besynnerlig protest att bete sig på det sättet. Ett demokratiskt fattat beslut med stor majoritet i fullmäktige. Och när det nya trädäcket vid Växjösjön/Vattentorget invigs så är man inte där heller. Man var emot det också. Och kulturscenen i Linnéparken. Det är bara införande av ett tredje kön på kommunala blanketter och gratis mensskydd som gäller. Detta dock inte i någon kommun i Sverige där sossar bestämmer.

Dock, oantastligt reportage i SmP om första spadtag. Synd bara att inte det Anna sa om att mötesrummen i det nya huset skall kallas efter orterna utanför Växjö, inte kom med. Det är ett stort symbolvärde.

I veckan som gått. Läste med viss förvåning förundersökningsprotokollet om Anna Tenje. Polismyndigheten har inte ens svarat på min fråga om det går att få reda på vem som anmälde Anna Tenje. Men Åklagarkammaren var snabba med att skicka hela utredningen. Om alla papper är i sin ordning så framstår det som om? det är polisen själv som anmält Anna Tenje. Hela fyra stycken poliser har varit delaktiga i själva utredningen. Ingen kommentar.

Bra av Ulf Hedin att reagera när förvaltningen fattar orimliga beslut om besparingar. SmP förnekar sig inte. Moderaterna backar, var rubriken på första sidan. Trots att inte vare sig m eller någon annan politiker varit inblandad. Ungefär som att fråga Ulf Hedin om han numera kör bil nykter! Ulf är en klippa och bildad som få!

Berglins. I SvD förra lördagen. " Läste precis att Ullared förlöjligar folk". " Svårt att undvika när man skildrar folk som campar runt en köplada". "Men är det så att mediebranschen föraktar vanligt folk?"
"Inte föraktar, mer som antropologer som studerar ökända folkstammar på Nya Guinea, lite exotiskt, så där". Den enda serien som jag numera läser vid sidan om livsnjutaren och basinkomstförespråkaren Kronblom".
Läser artikelserien framtidens skola. Professorn som säger " Ge eleverna filosofi och litteratur - inte datorer". Håller helt med. Och de som förlorar på dagens skola är elever från s k svaga hem när kunskaper ersatts med abstrakta resonemang.

Läser med välbehag recensionen av Adam Cwrjman och Ivar Arpis bok, Så blev vi alla rasister. En stridsskrift som utmanar konsensus om rasism. Sveriges bösta ledarredaktioner GP och SvD. SmP inte dålig heller. Borde förresten vara ledarskribent, kan nog skärpa till mig och skriva mer stringent.

Var i veckan i Lammult på ett spännande föredrag som skildrades på ett bra sätt i SmP. Möbelriket. Handen och hjärnan. Agneta Trybom från Poppins och vår allas professor Bengt Johannisson. Fullsatt på Folkets hus i Lammhult. Om hantverk och entreprenörskap i Möbelriket.Bengt i en egenhändigt omgjord och stoppad fåtölj.

En annan höjdare i veckan var att lyssna på folkbildaren Lennart Johansson som pratade som Växjös bryggerier, ölkultur och annan kuriosa. På Rotary härommorgonen. Visste ni att bryggeridirektör Knöppel tog OS-guld i London i enkelskott på springande rådjur! Och introducerade tennisen i Växjö. Växjö som var den först kristnade staden i Sverige!

Bild, estradförelösaren Lennart.Med mamma till lasarettet för inläggning för operation av en smärre åkomma. Vilken fantastiskt trevlig personal sist mamma låg inne på annan avdelning. Nu.  Under 20 minuters väntande på inskrivning var den en av fjorton som passerade förbi som sa hej. Den personen som skrev in mamma bemödade sig inte om att ens notera hennes medföljare och hälsa. Skall dit i sen em och se hur det är.

Lunch på ett trevligt Kök 11 med mamma innan inskrivningen.

I kväll för att se Lakers live.


Och det gick ju bra! Vilken stämning.

PS Läser för säkerhets skull artikeln två gånger. I Smp. Älmhult. Kommunchefen varnar för stora nedskärningar och sågar det budgetförslag han  lojalt skall följa och verkställa. I Växjö eller vilken annan normal kommun som helst hade det inneburit omedelbart avsked! Eller att man som högste chef själv går om man sågar sin egen styrelse och känner att man inte klarar att sköta sitt jobb. Inte nog med detta. Chefer lanserar alternativ budget där man bl a skriver upp ej kända statsbidrag. Har tidigare i blogginlägg redogjort för hur politiker i Älmhult känner att det är tjänstemän som styr. Tror någon att Monica Widnemark eller Anna Tenje skulle acceptera en kommunchef som bestämmer var skåpet skall stå och skopar ut dem i tidningen?
Icke sa Nicke. Det förefaller onödigt att i allmänna val rösta på politiker om de inte är de som bestämmer. (Sedan har å andra sidan Älmhult en korkad budgetprocess. Att be om förvaltningars syn på besparingar är som att skjuta sig själv i foten) DS
Växjö 20180406/07

Bo Frank