måndag 12 februari 2018

Ny redigering om böneupprop i Växjö! Uppvaktning av en 100-åring

Läser på radions hemsida att Anna Tenje är tveksam till böneutrop i Växjö. Och AT gör det med en mer balanserad motivering än vad jag skulle åstadkommit.

Enligt Smålandsnytt kan frågan avgöras av en enskild tjänsteman på Polisen i Växjö. Detta är heller inte rimligt. Vare sig beslutsordningen eller att lägga detta på en enskild handläggare hos polisen. Det är också minst sagt anmärkningsvärt att polisen ger ett positivt förhandsbesked i en fråga som inte är beredd. Har aldrig hört talas om nåt liknande.

Vad händer i Sverige?

Ser att Biskopen välkomnar böneutrop. Det kommer att leda till att fler lämnar kyrkan. Rimligt att vara för att olika religioner själva betalar, med egna medel i Sverige, sina bönelokaler. Men bönutrop. Nej! Det hör inte hemma i vår kultur.

Anna Tenje ger motiveringen.

Denna fråga kommer att vara en kanske avgörande fråga i valet till kommunfullmäktige den 9 september i år. Det är Du som bestämmer! Och politiken måste företräda medborgarna.

Nästa steg i detta är att media och andra kommer att relativisera värdeförskjutningen i vårt samhälle och påvisa att böneutrop, parallella samhällen och annat tillhör, om inte det normala som en del av vår normförskjutning. Vi har redan religiösa skolor som uppbär statsbidrag och som är ideologiska propagandacentraler. Myndigheterna fegar ur. Har under ett år träffat två statliga tjänstemän som bekräftar detta.

Kan inte bara vara negativ. Har under årens lopp träffat Växjös imam vid ett antal tillfällen. En gång bjöd jag honom på hockey med pastorn på Missionskyrkan och vår Domprost. Lakers vann stort.
Har tidigare skrivit på min blogg att jag uppmärksammat att imamen skrivit att han inte har något emot att ALLA barn går på en svensk skolavslutning i en svensk kyrka. Man skall inte ha beröringsskräck för olika religioner. Sant. Men att böneutrop kommer nu är inte bra. Det riskerar att polarisera samhället, som Anna Tenje så klokt uttrycker det. Tilläggas bör att jag själv besökt fredagsbön både i Jerusalem och i Palestina. Lite av att ta seden dit man kommer. Väljer man att komma till den generösa socialstaten Sverige får man ta seden dit man kommer. Lära sig språk, integreras, göra så att man är anställningsbar genom sitt sätt att vara. Kraven får komma när man är en del av samhället och kan bidra till det allmänna. Hur svårt kan det va?

Kristina och Karl-Oskar skulle emigrera igen om det såg hur det ser ut i Sverige!


Kommer på nästa stiftsfullmäktige ställa frågan om stiftsfullmäktiges ordförande delar biskopens uppfattning om böneupprop i Växjö.

Om ansökan kvarstår och polisen bifaller kommer vi nog vara många som överklagar detta!


PS Åker i morgon till Kaunas för att fira att Litauen varit ett "eget" land i exakt 100 år. 14 länder inbjudna. Fantastiskt program. 40 000 pers på klassisk musikunderhållning, de främsta artisterna och annat. Galamiddag för utländska gäster, besök på konstmuseum, andra muséer mm. Dress code dark suit kvällstid och formal casual dagtid. De står för alla kostnader. Vi för resan. Flygresan från CHP är sjukt nog fem ggr billigare än tågresan till Kastrup. Överlämnar ett symbolisk gåva från Växjo kommun/Glasriket. Åker Med Jonna Whelin från Kultur - och fritid. Vi skall också prata om vårt bidrag till när Kaunas blir Europas kulturhuvudstad 2020. Har nu haft Kaunas som systerstad i 26 år. Från början ett initiativ av Jarl Branting, då politiker för Folkpartiet. I sommar bjuder också staden in svenska ungdomar för att diskutera och ge input till stadsutveckling och framtid. De hukar inte... DS

PS PS Lite orolig för sir Paul McCartney. De sedvanliga Valentine hälsningarna finns inte på hemsidan. Som inte är uppdaterad på ett tag DS DSBo Frank
Växjö 20180212/13/14