lördag 17 februari 2018

Dr Mohammed Abdulahamid Chamsin och kommunchefer som sparkas

Intensiv vecka till ända. Hörde en störtrevlig ombudsman på byggnads på Rotary. Som bl a berättade om underentreprenörer på byggen i Växjö som utnyttjar billig utländsk arbetskraft. Det finns en journalist i Växjö Anna-Lena Norberg som kartlagt detta. Mejlat mig som jag diariefört. Men vanliga media verkar inte bry sig. Jag hoppas att kommunen skärper regelverket och att t ex Skanska som skall bygga station/stadshus har koll på detta. Kommunen borde också ställa som absolut krav på att alla som bygger i Växjö skall ta emot lärlingar. Detta tycker lokala byggföretag och facket. Men det går trögt!? Var på regionala utvecklingsnämndens möte. Hörde kritik från politiker i Älmhult om hur tjänstemannastyrd kommunen är. Så blir det när det finns svaga politiker som " styr". Undrar vilken kommunchef som ryker nästa gång i länet?

Det går en våg av personrån i Sverige utförda av unga människor.

Läser i SvD om turkisk-amerikanska teknosociologen Zeynep Tufkei. Superintressant för att förstå
vad som händer! Nya böcker av far och son Donner. Skall köpa och läsa. Jättebilaga i SvD om alla teater/musikpremiärer under våren. Vill bo i Stockholm ibland.

Åkte i torsdags till Kaunas. Ryan Air är otroliga. Även på korta sträckor landar man en kvart före tidtabell. Och trevligt bemötande.

Bil från kommunen hämtar på sekunden. Sen lunch med chefen för Kulturhuvudstad 2022. Buss 900 m till stoltheten, Zakgiris stadion. Basketarenan där ett av världens bästa lag har sin hemmaarena. Två timmar påkostad föreställning med landets ledande artister, poeter, kulturpersonligheter och politiker. Direktsändning i TV. Har aldrig upplevt nåt bättre, tror jag. Rock, rapp och klassiskt. Otrolig!Inbjudna gäster från 16 systerstäder och 12 utländska ambassadörer. Gratis för 20000 medborgare. Efteråt bjöd borgmästaren på en sen VIP-middag. Litauen firar 100 år. Och Kaunas som alltid tävlar mot Vilnius var en gång landets huvudstad. Borgmästaren tar emot glasgåva från mig. Tippad som Litauens nästa president. Stormrik person som är partilös men som leder en medborgarrörelse. Mycket populär. Han säger som jag. Lyssna på frisörer och taxiförare, då får man höra hur det är.
Det bästa inslaget var en kostymklädd rappare som gjorde Litauens historia för barn på sex minuter. Finns på nätet. Tror jag. Bland det bästa jag sett. Text, musik och FRAMFÖRANDE. History of Lithuanian Rap med Sventinis Bankuchenas. Sen kväll.

Dag två. Stadsvandring. Firande igen. Militärparad i litet format. Det ryska hotet finns bakom hörnet. Alla har någon släkting som skickats till Sibirien för avrättning. Besök på Cirulionismuséet. Konstnär och tonsättare av format som bara blev 36 år. Utbildad och verksam runt om i Europa. Gripande självporträtt av honom, när slutet var nära, hustrun till vänster och Ciurlionis till höger. Lunch i det gamla rådhuset. Bevittnade avtal med ännu en polsk vänort. Fin middag på kvällen för alla utländska gäster. Hade turen att träffa så många intressanta människor.  En av dem dr Chamsin. I korthet. Han kom under kommunisttiden till Kaunas, 1991, för studier i farmakologi. Utsänd av American University of Beirut.  Tillsammans med 9 andra studenter från Libanon. Överlevde revolutionen/frigörelsen. Träffade en vacker dam från Kaunas. Åkte hem till Libanon. Som dr i farmakologi. Tre barn. Är nu politiskt aktiv i Tripoli, Libanon och äger ett antal apotek.
Liksom de  andra "studenterna" .  Politiskt aktiv. Upprätthåller vänskapsförhållande med Kaunas. Vi pratade jättemycket. Kommer kanske för att besöka honom. Gillar trevligt folk. Minglade med många. Fast Jonna och jag frös under de långa stadsvandringarna. Jonna är en stjärna som nu skall börja jobba på kommunledningskontoret med min idé, vision Växjö 2050! Jonna uppmärksammade mig också på hur stor Sara Bäckmo är i Sverige. Blogg, böcker och allt. Kände mycket väl till Sara även om hennes område inte är mitt. Verkar vara en genuin person. Ser att en av hennes böcker finns med i årets Rea-katalog. Växjö borde ge henne landsskapsvårdspris eller pris för förtjänt Växjöbo. Får komma ihåg att nominera henne. Nåt skall jag väl ännu kunna påverka!
Steg upp 3 i morse för att åka till flygplatsen. Smärre katastrof. Biljetterna hem var 17 mars. Kunde omboka i sista sekunden. Får reda i detta. Och som vanligt i Sverige, försenade tåg och bristfällig info. Hustrun bortrest till barnbarn igen. Gick på torget för att köpa fisk, dötrött, men mamma på middag. På torget. Nästan "anfallen" av människor som vill prata böneutrop. Näst intill upploppsstämning. Men de flesta politiker har varit tondöva de sista åtta åren. Dock inte jag. Gick förbi min " frissa" för att beställa tid till nästa vecka. Fick höra att detta var samtalsämnet också där denna vecka och att folk är " vansinniga".

Diverse möten i Växjö i början på veckan. Så på borgmästarmöte i Bryssel där jag och Cheryl Jones Fur skall företräda Växjö på många olika möten. Längtar inte efter dessa möten i Bryssel. Men det är ett måste för Växjö.

Har väl förklarat en del av bilderna. Nr ett,  incheckning på hotell Kaunas. De bjöd på bästa hotell. Hela landet i gult, rött och grönt. Över allt, över allt.
Bild på en fixstation på stan. WI FI, cykellagning, luft, laddning, el etc.

Läser i kapp tidningar. Konstigt att inte media i Sydafrikarepporteringen påtalar att den nye presidenten äger 20% av börsen. Samma sak under norska valrörelsen, att s-ledaren var stormrik och placeringar i icke etiska fonder. Det är något besynnerlig att " vänster" undgår kritisk granskning. Även i SvD. Men det är en fröjd att läsa alla kulturreportage i SvD. Firar att jag inte på ett år läst DN eller varit inne på dess hemsida. Mer p k än hela SvT!

Hopp för USA. Nu slår Fox News fast att det finns en Rysslandskoppling till Trumps valkampanj. Hör dock Människor och Tro i P1. Så många knäppgökar i kristna högergrupper. I USA finns det bästa och det värsta.

Sparade en bra ledare av Ivar Apri från i torsdags om hur svensk forskning genuscertifieras. Sverige är på ett sluttande plan. Han berättar om en vän som forskar på vilda och odlade öringar och som avkrävdes ett genusperspektiv på ansökan. Vi har ett Nationellt sekretariat för genusforskning som agerar som ett gäng mullor som skall politisera forskningen. Vad finns genussekretariatet när det gäller månggifte i Sverige?

Lördagens ledare, ett författarsamtal med Sara Omar visar hur samhället sviker muslimska kvinnor. Lysande samtal. I Sverige gäller inte svensk lag.

Regeringen tillsätter för första gången en utredning för att angripa en borgerligt styrd region/kommun -  om om sjukvården i Stockholm. Detta samtidigt som vårdköerna fördubblats i Sverige sedan s kom till makten. Men man utreder inte mutkulturen hos s i Göteborg som är en skandal.
Jenny Nordberg skriver idag i SvD det Public Service inte vågar berätta, hur en av Putins närstående satt i system att inrätta trollfabriker för att lägga sig i amerikansk politik.

Yoko Ono fyller 85 idag. Beundrar henne motvilligt.

På jobbet i eftermiddag för diverse förberedelser. Till mamma på middag ikväll. En av mina favoriträtter - lutfisk.
Börjar dock morgondagen hos sjukgymnasten. Svårt att lyfta en arm. Det tar emot och gör ont. Har gått med detta i minst ett halvår och det blir bara värre. På vårdcentralen kan man inte bestämma tid. De tar bara akuta saker.  Borde jag också byta till en privat vårdcentral. Vill att det offentliga skall fungera.
Lyssnar på radioandakt. Glutenfritt nattvardsbröd och saft i stället för nattvardsvin. Bara en tidfråga innan bibeln utbyts mot....


Bo Frank
Växjö 20180217/18