måndag 15 januari 2018

Ett ljus i mörkret

Julen är slut. Efter Knut. Julen har bjudit på samvaro. Många diskussioner. Träffar många människor av alla slag som vill prata med mig. Jag vet vad som rör sig i folkdjupet. Trots att vårt land rider på en bra konjunktur finns det ett utbrett missnöje över samhällsutvecklingen. Det kokas ned till kombinationen av de senaste årens massiva invandring med påföljande social oro, kriminalitet, ungdomsgäng som härjar fritt, en polis och ett rättsväsende i förfall. I alla frågor där staten skall vara stark är staten svag. Valet  i år kommer att handla om trygghet. Jag mår dåligt av att vakna upp i ett land där Margot Wallström är utrikesminister. Hon är en katastrof. Är ovän med alla länder - kanske inte Ryssland. En fara för vår säkerhet om hon får igenom sin linje av att demokratier skall nedrusta till förmån för diktaturer.
Jag noterar små ljus i mörkret. Den av Reinfeldt omyndigförklarade Tobias Billström får nu säga att m vill ha tak för invandring. Johan Forsell skriver i SvD idag att preskriptionstiden för asyl skall öka till 10 år för att alla som fått avslag skall kunna hittas och utvisas. M har idag i praktisk politik en tuffare linje än sd. Och sd är emot klimat, Nato och EU. I vissa frågor ha faktiskt sd och v samma ståndpunkter. Men sd och verkligheten har ändå öppnat ögonen för de flesta partierna. Erkännes. Ett annat ljus i mörkret är Ann Heberlein i SvD idag som skriver under rubriken Efter Renfeldts villfarelser - konservatismens tid är nu. " I valet mellan trygghet och frihet väljer blott den dåraktige friheten. Den kloke vet att ingen frihet finns utan trygghet. Den som är rädd är inte fri. Och rädda, det är många människor i Sverige idag" AH är, för dem som inte vet, teologie doktor i etik, gudabenådad författare och riksdagskandidat för moderaterna. Artikeln är det bästa jag läst på många år.

I Växjö. Svenska starka killar undviker att gå ensam hem en helgkväll. Återvändare under julen har berättat att nåt har hänt, att det känns tryggare i större städer i Europa. Äldre människor känner oro för  så " banala" saker som ungdomsgäng som cyklar på trottoarer. Det finns ett folkligt missnöje över att politiker pratar men inte agerar. Sd kommer att ligga på bra nivåer så länge som " etablerade" politiker inte tar in och åtgärdar problem. I Växjö går ungdomsgäng och plockar det man vill ha ur butiker. Den " lille" egenföretagaren är rättslös och de kriminella får i praktiken rätten på sin sida. Skall vi ha det så? Hur kan det komma sig att man får äga hur många tusen bilar som helst fast man saknar inkomst? Hur länge skall folk kunna skaffa hur många personnummer som helst? Hur kan det vara möjligt att hämta ut pass efter pass? Hur kan det vara möjligt att undslippa utvisning efter allvarliga brott bara för att man skriver in sig på en gymnasiekurs. Detta samtidigt som högutbildade människor som har fått arbete och kan försörja sig inte får stanna? Hur kan vi få läsa om gravt handikappade som får sin assistansersättning nedskuren när det inte finns nåt tak för kostnader för migration? Människor som kommer till Sverige måste anpassa sig till våra regler,  skriver Ann Heberlein. Det till synes självklara är inte självklart i Sverige. Arvet efter Reinfeldt är tungt. Men vårt parti är på rätt kurs. Hoppas man fullföljer det hela genom att stryka De nya moderaterna. Och hur länge man vara nya? Moderaterna räcker bra på en valsedel.Det finns hopp om mänskligheten. Fick idag min första Beatlesföreläsning för hösten bokad. SPF i Rottne. De är att gratulera.

Och glöm inte att gå på Folkets Bio i Växjö på söndag. Jag har fått förmånen att introducera en film jag valt. Smultronstället. Vi ses där! Har några Bergmanföreläsningar också i år.

Bo Frank
Växjö 20180115