söndag 17 december 2017

På banan igen - i alla fall nästan - kommunens IT

Hade i veckan möte med det s k Sydafrikanätverket. Växjö har fått tre nya projekt beviljade. Vår samarbetsstad har under 20 års tid bytt namn på kommunen fyra gånger. Med minsta möjliga marginal i fullmäktige har styrande ANC beslutat att kommunen skall heta JB Marks efter en kommunist och revolutionär från trakten som dog i Ryssland. Detta säger allt om läget detta land där ANC präglas av maktmissbruk och korruption. Trevlig julstake högt upp på ett av alla hus som byggs på Campus.


Åkte så i onsdags till Stockholm och SKL. Tioårsfest på Münchenbryggeriet i Stockholm. Rejäl fest med uppträdanden, dans och ALLT. Lise&Gertrud var lite av Beatlesspecialister. Beredningsmöte på torsdagen. Allt ifrån sopor till ny planlagstiftning och nya vattendirektiv. Drevs nära nog till vanvett. Kommunen håller på att uppgraderar en massa IT-system. Satt ett par timmar för att ladda ner så jag kunde öppna mejlen mm i en ny ikon på mobilen. Jag hatar allt strul. Jag gör verkligen det. På kurs i fredags em för att lära mig med om nya Windows och en massa som jag inte kommer att ha nytta av. Och ny laptop som jag skulle försöka få igång i helgen. Ombads att uppvakta en dam i Växjö som fyllde 100 år. Viola Karlsson. Klar och redig men lite dålig hörsel. Därefter till kommunens årliga julkonsert och middag med Musica Vitae och inbjudna gäster. Det blev sent, glatt och bra på alla sätt. Uppskattat att Anna Tenje fortsätter denna tradition som jag startade och som pågått sedan " urminnes tider". " Hängde" bl a med Cheryl och Gunlög. Lördag. Glada moderater på stan som sjöng och spelade. Och bjöd på glögg. Sofia Stynsberg, Therese Jaramillo och Ulf Hedin var bandet med kanske 15 personer i kören. Anna och jag talade. Tror att allt ligger på nätet. Goda vänner hemma på trevlig middag. Lilla Solen gjorde sina mexikanska köttbullar med mängder av grädde och ansjovis i smeten. Idag. Vansinnig igen. Öppnade nya datorn, var är allt som borde varit sparat? Och givetvis var inte mitt simkort eller vad det nu är för trådlös uppkoppling överflyttat. Tillbringar en stor del av söndagen på jobb eftersom jag inte kan jobba hemma! Får se om det kan bli några bilder med i detta inlägg. Troligen ej eftersom jag inte lärt mig att spara och överföra från mobilen.

Bra jultal av vår partiledare. Vi ser dagligen konsekvensen av vår aningslösa invandringspolitik. Vakter och storsslagsmål på skolor är vardagsmat. Småglin tar makten från lärare och rektorer. Den svenska snällismen och aningslösheten leder till ett samhälle i upplösning. Kriminella zoner i många stadsdelar där polis och blåljuspersonal inte vågar ingripa. Polisen är underbemannad, rättsväsendet urholkat och ingen tar ansvar. Samma sak med me too. Få ingriper i vårt land.
Det blev en del debatt om kyrkans härbärge för s k EU-emigranter. T o m personer från kyrkan i Växjö har ringt mig och bett mig stå på mig. Man har sagt att det " vanliga klientelet" av socialt utsatta har trängts undan av de nya strukturerna. Poliser jag talar med säger att detta är toppen på ett isberg.  Och det är ungefär som trafikbrott. Finns det inga trafikpoliser finns det inga trafikbrott.

Veckan som kommer är lite lugnare. Kommunfullmäktige på tisdag kan bli ett stämningsfullt möte med inramning av musik och annan kultur. Tycker som alltid att julen är en jobbig tid med allt som skall hända för att jaga det perfekta.

Många är ensamma. Det finns de som inte har en människa att prata med på flera dagar. Inte bara äldre. På banken kan man inte småprata längre. Det är självscanning och alla trevliga kassörskor håller på att försvinna. Det är telesvar och e-hälsa. Jag älskar att prata med folk på stan. Och lyssna. Många behöver bara någon som lyssnar. Samhället borde organisera någon form av lyssnartält på Storgatan. Och de offentliga toaletterna är borta på galleriorna. Man går inte på de s k kurerna på stan. De är bara tillhåll.
Trygghetsfrågorna kommer att avgöra valet. Vem eller vilka kan göra trovärdigt att skapa ett tryggare samhälle.

Får nu sluta. Det dyker upp den ena ikonen efter den andra som vill konfigurera, starta om och allt möjligt. Jag och teknik har aldrig fungerat.

PS Hände på låset när IT öppnade idag och fick massiv hjälp. Dock ej allt klart ännu. De får väl gå på psykoterapi efter mina och andras besök.

Bo Frank
Växjö 20171217/18