onsdag 14 juni 2017

Finns sd egentligen? PS om SD

Så har kommunfullmäktige fattat beslut om budget för Växjö kommun för 2018. Vårt Blågröna budgetförslag röstades igenom med bred marginal. Blågröna vann debatten, vann omröstningen och regerar vidare med god marginal. Budgetförslager innebär stora satsningar på skola, nya jobb och på miljö. Och  på trygghet,  eftersom staten nästintill upphört att existera när det gäller polis och rättsväsende. Budgeten är fullt finansierad inom ramen oförändrad skatt och ökad avkastning på solida kommunala bolag.  Sossar och vänsterpartister lovar allt till alla i opposition. Inte ett enda av deras förslag skulle bli sossepolitik i t ex Lessebo där sossar styr och måste ta ansvar för ekonomin. Sossarna har en underfinansierad budget som de aldrig skulle lägga i majoritetsställning. De har varit i opposition så länge i Växjö att de tappat realism och ansvarkänsla. Men de har i huvudsak trevliga och bra debattörer.
Däremot är sd en gåta. Det är som med Trump. Han kan vara hur fel ute som helst. Men en stor del bryr sig inte. I Växjö sade man sig vilja rösta för sossarnas budget om högre skatt och mer bidrag. Och när omröstningen om budgeten skedde hade förslagställaren lämnat mötet och tre av fyra platser stod tomma som så många gånger förr. Sätter inte mig till doms över hur medborgare röstar. Men det känns lite konstigt att den del litar på ett parti som finns men som ändå inte finns i verkligheten. Under ett par års tid har sd i Växjö inte haft en enda fråga i fullmäktige, inte en motion, interpellation eller eget förslag på något beslut. Och tre av fyra icke närvarande. Detta är ingen moralism. Bara ett sakligt konstaterande. Sd rider med rätta på en sak. Att etablerade partierna skulle lagt om Sveriges extrema flyktingpolitik för länge sedan. Flertalet parter har gjort det och allra mesta m vilket jag i allra högsta grad har medverkar till! Och nu är det gjort.


Växjöborna har haft ett blågrönt styre nu i 13 år. En kommun alla talar om, bra flyt, 13 år av överskott i ekonomin och de flesta kommunmedborgare känner att det går bra för Växjö. Hoppas att det är bilden också på valdagen nästa år!


Frukostmöte på Slottet i morgon, ambassadörsbesök, möte med två lärare som vill berätta om sitt. Ett annat studiebesök. Middag i morgon kväll för vår inneboende från S:t Paul och mamma. Var tar tiden vägen?


Saknade Åsa Karlsson Björkmarker på KF denna vecka. Åsa som självklart valt att vara med svårt sjuk,  nära anhörig. Och detta händer oss alla. Förr eller senare. Livet är skört och inte givet.


Snart midsommar. Och vi går mot sommar. Eller mot mörkare tider. Detta med att glaset är halvtomt eller havfullt. I min läggning, trots kronisk hypokondri, går vi nog mot sommar. Eller? Kanske?


PS Sd har för ovanlighetens skull lagt en motion i regionen. Flyga mindre av miljöskäl och konferera mer hemma. Intressant att se hur mp och andra ställer sig till denna motion. Sd tror knappt på klimatförändringar på riksplanet. Men regionalt. Ser plus och minus med motionen utifrån ekologi/ekonomi. Vilket f ö är två sidor av samma mynt och betyder exakt lika på lång sikt. Skall ha ett vist, långt och vetenskapligt anförande när denna motion kommer upp. En extremt intressant frågeställning med många bottnar. DS


Bo Frank
Växjö 20170614/15