lördag 29 april 2017

K-pistar och öppna stadshus

Hemma. Efter en vecka i Tyskland. Måndag till onsdag i Freiburg. Av vissa bedömd som Europas grönaste stad. Lite besviken. De är som Växjö bra på mycket, men ingen spets.  Dock ett otrolig läge. Skogen utanför knuten. Några mil till Schweiz och Frankrike. Extremt varmt i Mars och rekordkallt i April. Cyklade i tre timmar en dag, i lätt regn och kallt. 14 partier i deras fullmäktige. Mp är borgmästare och de konservativa håller i pengarna. Som i Växjö ett gott politiskt klimat mellan partierna och nästan alla partier är gröna. Trevlig stad. Enormt mycket bilfritt. Spännande bostadsplanering. De har 220 000 invånare och växer men bygger bara 400 nya bostäder om året!!! Kul att man i deras lokalval få ge mer än 30 röster men max tre röster till en kandidat! Skulle gärna vilja rösta på flera! Imponerande kollektivtrafik. Det mesta funkar i Tyskland. Hög klass på tyska hotellfrukostar. Inget jäkla upptinat fabriksbakat bröd.


Tog tåget till Stuttgart. Årsmöte med Energy Cities. Åsa KB höll ett lysande tal om hur bra Bo Frank/Växjö är. Blev omvald i styrelsen på tre år med flest antal röster!!! Stuttgart. Domineras av Mercedes, bilar och bil-lobbyn. Men även här styr de gröna. Välmående stad, ligger i en gryta med väldig ansamling av partiklar från alla Mercerdes. Vissa dagar biltrafik förbjuden! Bra kollektivtrafik, men för mycket bilar. Var i ett gigantiskt bokvaruhus och hittade en del Beatles. Bra årsmöte som varade onsdag em till fredag em. Imponerande föredrag om tysk energiomställning. Men skrämmande om hur starkt bil-lobbyn är i EU. Som delvis backas upp av EPP-gruppen där moderaterna ingår. Får se vilket parti man skall rösta på i nästa EU-val. Det är inte givet! Träffade som vanligt mängder av vänner från alla hörn i Europa. Borgmästaren från förra året i Bornova, Turkiet, sitter inne på 28 år eftersom en teatergrupp var halvnakna i hans stad. Glad att Turkiet blev kvar i styrelsen. 14 städer kuggades om 11 platser. Intressant att höra om alla olika förutsättningar som finns lokalt.


Vår ideologiska fader, Benjamin Barber har gått bort. Huvudtalare för tre år sedan. Skrev boken If Mayors ruled the World.


En annan intressant i iakttagelse är följande. I de stora städerna Freiburg och Stuttgart kunde man vandra rakt in i stadshusen utan att ens passera en reception eller någon form av kontroll. Rakt upp till borgmästarkansliet. Intressant. Fast en och annan k-pist på flygplats och tunnelbana. Också en intressant notering. Personalen i säkerhetskontrollen på flygplatsen hade ingen uniform. Snygga kostymer. Liksom de tyska konduktörerna. I Växjö kommer man inte in i kommunhuset hursomhelst. Och för att komma in till Region Kronoberg - och Radio Kronoberg - måste man skriva in sig i en liggare. Det sista anser jag överdrivet.


En annan iakttagelse efter fem dagar i stora tyska städer. Knappt några tiggare. Såg fem stycken!


Tur. Hann med sista tåget från Kastrup som dock börjat stanna vid varenda mjökbord i Skåne. Skall ta tag i detta. Sunkiga tåg jämfört med Tyskland.


Hemma. Efter veckans skriverier kan jag konstatera att två kommuner i länet har väldigt stort tjänstemannainflytande. Två på gränsen. Och fyra ett klart politiskt ledarskap. Svaga politiker bäddar själva för att starka tjänstemän tar över. Och någon måste ju bestämma.


När man läser i kapp alla media ser man se en bild av hur politiken under lång tid inte klarat att hantera polis och rättsväsende. Vi gränsar till laglöshet och anarki. Det är politikens fel att vi står utan poliser i världens näst högst beskattande land. Det kommer att bli värre under ett antal år. Innan det vänder.


En kommunist i Växjö vägrar hälsa på en kvinna från kd. Korkad kommunist. Varje sådan handling ger bara sd mer vind i seglen.
Fick en vänstervriden politikerenkät från statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet. Det handlade mest om vänsterfrågor och trots 100 frågor inte en fråga om ekonomi, försvar och polis!
Trots detta. Våren är på gång. Trots politiken, global uppvärmning och annat elände. I morgon Valborg. Välkommen till Stortorget. Så första maj. Åsa Karlsson Björkmarker skall tala. Tänk om hon kunde upprepa det talet hon höll i Stuttgart i torsdags!!!


Trevlig helg, kära Växjöbor - världens bästa folkslag - och andra läsare av min dagbok.


Lyssnade på nyheter när jag gick runt sjöarna. Glädjande nog ökar stödet för EU i Europa. Det finns inget alternativ. Men EU skall bara lägga sig i rätt saker!


Tyskland har den på ledare som jag anser är den mest seriösa och smartaste i världen. Just nu!
Angela M. Och som vet hur diktatorer fungerar. Både Trump och Putin har förnedrat henne grovt rent personligt. Finns mycket att läsa om detta på nätet. Men hon står pall. Som Margret Thatcher.
Bo Frank
Växjö 20170429