söndag 2 april 2017

Kontraster

Ingen cyklar. Ingen går. 0,01% miljöbilar. Hemsk luft. Extremt fattigt, extremt rikt. I princip alla politiker korrumperade. Men vänliga människor. 40 kassor på närmsta Walmart. Det står en pensionär vid varje kassa och packar ner varor. Där vi har en platspåse har de 20. Nästan en platspåse för varje grej man handlar. Köpte två Absolut, olika smaker, som gåbortspresent. Då fick man ta två timma fodral. Gå till kassan och betala, gå till ett ställe och visa kvittot, få ett nytt kvitto och gå till ytterligare ett ställe. Betydligt dyrare viner kunde man lasta i korgen direkt.
Promenad med rullstol i en jättepark och botanisk trädgård. Säkert 25 hektar. Ett före detta raffinaderi. Varmt. Dyrt och billigt. Att klippa sig kan kosta 25 kronor. Papayan som kostar 59 kronor kilot på Konsum Oxtorget hemma, som vi har till frukost varje dag, kostar 5 kronor kilot här. Märkeskläder dyrare än hemma. Trasiga människor försörjer sig på alla sätt. Och onämnbara sätt. Nästan vid varje trafikljus ungar som säljer blommor, nötter, torkar av vindrutan på vinst och förlust. Killar som jonglerar. Här skulle barnombudsmannen få nåt att bita i. I stället för de extrema "lyxproblem" som han sysslar med hemma.
Sopbilen kommer och varje dag. Ingen sortering av sopor. Om man ger en tia kan de ta några trasiga stolar, gamla gummidäck och vad som helst.  Lastarna sitter på taket eller hänger vid sidan. Allt här personalintensivt. I en skoaffär där vi har en person har de sju eller åtta här. Dessa iakttagelser är de samma som under alla år. Små förändringar.


På kvällen blev vi hämtade för avfärd till en av stadens lyxigaste  och vackraste restauranger. Hacienda des Morales. Har aldrig upplevt nåt liknande. Familjen har en son som vi har som vänstudent i Växjö. Systern Ingrid, efter Ingrid Bergman, har i princip åkt jorden runt ensam. Mamman professor i matematik. Pappan jobbar Worldwide för ett mexikanskt företag. Tågluffade ensam som 15-åring i Europa. Stort socialt ansvar. Sonen i Växjö har hela sitt liv hjälpt fattiga med IT-support etc. Heter f ö Erik. Men familjen är urmexikansk. De ville ge barnen internationellt gångbara namn.


Ny dag. Vi har gått över till sommartid.


Sovit dåligt i natt. Jäkla liv på gatan, varmt.


Bo Frank
Mexico City 20170402