måndag 3 oktober 2016

Svart vecka - Växjös skolranking

Skall man läsa dagstidningar? Hur mår man då? Mår de som inte läser bättre?


Putin håller på att skriva in sig i historieböckerna tillsammans med Stalin, Hitler och Pol Pot. Den globala uppvärmningen fortsätter, det är snart mer plast än fisk i haven och i våra sjöar. Enskilda djurarter slår ut hela ekosystem. Public service ägnar sig åt s kl greenwashing och mörkar sina klimatutsläpp. När såg någon en miljöbil där det stod Aktuellt på? Ungern går mot diktatur. I Sverige är antalet grova våldsbrott fem gånger så många som i övriga Norden. Och svensk flyktingpolitik fortsätter att vara generösast i Europa. I detta mörker kan man ju inte bli deppad över Östers härdsmälta eller att Lakers inte vinner. Men det gör DFF!


Bo Rothstein skriver en av de bästa debattartiklarna på länge i DN. Om hur svenska myndigheter håller på att bli propagandacentraler som leds av politiska generaldirektörer. En regering behöver inte riksdagens stöd för att inrätta nya myndigheter. Nu skall en speciell jämställdhetsmyndighet inrättas med oklart uppdrag. De skall väl se till så att alla förskolor blir normkritiska och klär pojkar i rosa. Och de skall väl jobba för att alla barn skall få könsneutrala namn och annat. Våra muséer skall få politiska uppdrag. Och en räcka andra, redan befintliga myndigheter jobbar med att förändras vårt synsätt. I radions Tankar för dagen finns det alltid folk från Stockholm som anser att alla skall få stanna i Sverige även utan asylskäl.
Även kommunerna ägnar sig åt nudging. På svenska, beteendeförändringar. Dock av mer oskyldigt slag. Som att ungar bör cykla till skolan och att man skall sopsortera. Men statens ambitioner är stora.


Idag uppvaktar 18 kommunalråd från Norrland Ygeman om polisbristen. Och det lär inte räcka med det. Jag har en idé. Sätt Eliasson som chef för den nya jämställdhetsmyndigheten! Då kan han driva politik på heltid!


Detta var svart. Men ibland måste även jag få lufta frustration. Men som ledare måste man visa på optimism och möjligheter. Och det är inte svårt i Växjö. En oas i en mörk värld. Där det mesta funkar och går åt rätt håll. Hoppas inte läraren som hotar poliser inte finns i Växjö. Förmodligen inte eftersom som man skriver i Kronobergs län.


Ny härlig artbetsvecka. Två prao denna vecka. Idag späckat med möten. Många som vill uppvakta kommunalråden på förmiddagen. Så ärendeberedning. Skall hälsa en grupp från Kosovo välkommen. Till Radion för att prata Beatles. Lunch och möte med Riksidrottsförbundet. Möte med kommunens brottsförebyggande råd där jag är ordförande. Sent i em. Träff med nya medlemmar. Så kretsstyrelse och gruppmöte. På jobbet strax efter sex idag och hemma vid 21. Och alltid händer det något oförutsett!
PS Sossarna i Växjö, som inte åstadkommer något annat än gnäll, upprörs över Växjös plats i årets skolranking av facket. Kan skriva mycket om detta. 1. Växjös resultat är inte bra. 2. De kommuner som ligger i topp har i det närmaste haft noll i flyktingmottagande. 3. Kommuner där sossarna haft makten i alla tider ligger botten. Göteborg 217, Malmö 244. Synd att inte någon kunde ge dessa kommentarer i SmP. DS
Bo Frank
Växjö 201610093