måndag 29 augusti 2016

För 50 år sedan

Beatles sista konsert på denna jord var den 29 augusti på Candlestick Park i San Fransico. De visste att det var sen sista. Gerorge var den som var mest trött på turnerandet och hotade hoppa av. Biljetterna kostade ca 5 dollar styck. Spelningen varade i knappt en timme och avslutades besynnerligt nog med en cover. Long Tall Sally. Så gick Beatles in i studion och den extrema produktiviteten bara ökade.  Just nu kör Paul McCartney i USA, Kanada och Japan. Knappt 4 timmar på scenen utan break. 50 år äldre. Och Ringo kör nästintill varannan kväll i Kanada, Japan och USA.
Detta med sista konserten är på sitt sätt en slamkrypare. Den 30 januari 1969 klev Beatles upp på taket på Applestudion på Savile Row. Med Billy Preston på keyboard. Han syns knappt på denna spelning som delvis finns med i dokumentärfilmen Let it be. Man spelade i 43 minuter. Och det var extremt samstämt efter så långt uppehåll. Med nya låtar. Efter slavarbetet i Hamburg i början på 60-talet så satt allt i ryggraden, eller i hjärnbarken.

Beatles och Paul McCartney har rekord som är ointagliga. Inga artister kommer aldrig någinsin upp i det antalet listettor med musik man själva gjort. Kan göra en lista över ointagliga rekord. Whiteburn project listar McCartney och Lennon som de största låtskrivarna någonsin.  På nätet kan man läsa att ingen grupp kommer i närheten av Beatles.

Beatles upphörde 1970 och får 119 000 000 träffar på nätet. Stones, som rullat utför under lång tid, kommer bara upp i 48 000 000 träffar. Och de finns ju fortfarande.

Man kan vända och vrida på allt.

Faktum kvarstår. Beatles är 1900-talets största kulturfenomen.

PS Växjö DFF är otroliga DS

Bo Frank
Växjö 20160829