lördag 3 september 2016

De senaste dagarna, om polisen, sd och lite av varje. Mamma och Usain Bolt

Åkte igår morse upp till Stockholm. Några officiella ärenden. Gick 15 km och hostade, men kanske på bättringsvägen. Några Beatels-prylar. Strumpor och Pussel. Förbi Dramaten och hämtade ut biljetter till om två veckor. Gick längst ner på Norrtullsgatan. Kollade huset där sonen köpt en lägenhet. Fin promenad hela Drottninggtan upp, förbi Blå tornet och en del antikvariat hela denna sträcka.

Ambassadörsnätverk på Musikaliska. Bubbel, snittar, Musica Vitae som repade för idag. Karin Andersson, Thomas Karlsson, Monica Skagne och jag. Fick idén till detta när jag lunchade med Susanne Ryden i våras. Orkesterchefen för orkestern.
Helt slut efter deras engelska svit. På denna plats byggdes Wasa. För orkestern gick det bättre. I denna lokal delades Nobelpriset ut tills Konserthuset byggdes. Inte ett öga var torrt när vi var klara. Monica Skagne och jag delade på det sedvanliga Växjöskrytet. Men medgav 4 utmaningar. Att företagen har svårt att hitta kompetens, svårigheten att få lågutbildade i arbete och utbildning, kass flygförbindelser till Stockholm och avsaknad av poliser. Jublar av glädje när SmP idag skiver att 40 borttagna tjänster skall ersättas av 3 nya poliser!! Träffar polisledning Syd 19 september. Allt bara sämre med nya organisationen. Utom för de chefer som fått det bättre.  Kommer inte all ge mig förrän vi minst fått tillbaka de tjänster som försvunnit. Får nästintill dagliga rapporter från poliser som tycker att cheferna mörkar. Dan Eliasson mededelade nyligen att han är utvilad efter sommaren och att polisen fungerat bra. 0% av alla tillfrågade poliser anser att denna sommaren varit bättre än den förra.

När jag gick till tåget igår morse anlände en skock gymnasieelever från gannnkommunerna via tåg. Kunde också varit Växjöungdomar. Glåmiga släpade de sig fram till ICA. Försåg sig med frukost. Klubbor av värsta sort, lågprisenergidryck ( kemikaliebomb ) och billiga cigg. Inte billigt för dessa ungdomar som kanske betraktas som statistiskt fattiga.  De släpade sig fram genom stan som leprasjuka på 1400-talet och fick min mamma att framstå som en högpresterande individ jämfört med Usain Bolt. Är de sjukpensionärer om 10 år? De har genomgått grundskola med hemkunskap, undervisning i kost och hälsa. Och liknande. Skulle kunna utveckla detta, men måste tänka på mitt eftermäle. Ling och militärtjänst på I 11 hade kunnat rädda en del. Bössa, mössa, mask. Komma i tid, på rätt plats med rätt utrustning. Måste medge att många av de s k ensamkommande, oaktat ålder, gör ett piggare intryck!

Som sagt. Bra möte i Stockholm. Hissar vårt näringslivskontor. Thomas och Karin.

Läser i rikstidningarna att Wallenberg drar sig ut friskolor. Den till moderaterna alldelse för närstående Peje Emilsson har tjänat grova pengar på alldelses för generösa villkor. Bra artikel av professor Möller i DI om beröringsskräcken för sd. Bra artikel om min favorit Bolund i SvD. Och om inkomstklyftor och slaveri i Asien. Det går inte att placera in mig på en höger-vänsterskala som inte är relevant idag. Eller någon annan T o m Carl von Linné hade insett att denna katalogiseringsmodell inte är tillämplig i den värld vi lever i idag.

Tänker framöver skriva om den hemska normkitiken som sprider sig som en farsot i pedagogiska
kretsar. Och då har jag i vart fall en sak gemensam med islam!

Hemma. På kontoret och fixade en del. På stan. Många som vill förmedla goda råd till Anna Tenje.
Faktiskt en och annan som tror att jorden går under när jag slutar. Har därför all rätt att ibland ifrågasätta folks omdömen!!!!!

Men det tänker jag inte göra.

Kräftskiva ikväll. Paris i morgon bitti. Hostar. Skulle stått i tält i Braås i em. Men gav upp i  ett anfall av lättja och en del att fixa hemma. Ja, kräftskiva. Ordets nämndes första gången i Ryska Posten ( DN) 1931. Kräfta. (Bords) skiva. Men gick själv och försåg sig på en buffé med kräftor. Kräftskiva.

Alltid i folkbildningens tjänst. F ö ogillar jag moderater, folkpartister och andra som vill införa en kunskapsskola. Och ogillar socialister som anser att välbefinnande och lättja är viktigare än kunskaper! För mig skall skolan och hela samhället handla om bildning. Bildning är hela mänsklighetens mål och mening, anser jag. Kommer att reda ut detta längre fram.

Går kanske att få en allians med gamla bildningssossar, mp och konservativa i denna fråga!

Det ryktas om att jag skall ta över Utbildningsnämnden efter Anna Tenje. I så fall blir den första åtgärden att byta namn på nämnden till Bildningsnämnden.


Dela gärna detta till andra.

Trevlig helg!

Växjö 20160903

Bo Frank