torsdag 21 juli 2016

Anarakisternas tid är här - polis var god dröj

Vi är nära anarkisternas idealsamhälle. Ett samhälle utan poliser där var och en gör som man vill! I delar an Norrland finns en polispatrull på en yta som mostavarar hela Danmark. I Kalmar har skyddsombudet stoppat tingsrättsförhandlingar p g a polisbrist. Och polisbristen speglar brottsstatistiken. Finns inga poliser upptäcks inga trafikbrott, narkotikabrott och annan brottslighet som bara kan kommas åt med att det finns poliser i tjänst. Fick igår samtal om öppen knarkförsäljning i Växjö som jag mejlade vidare till två ansvariga poliser. Har någon försökt ringa till polisen för att anmäla  brott? Inte konstigt att inte fler brott anmäls, man kommer inte fram. Till Bo Frank kommer man fram efter ett par signaler - i stort sett dygnet runt. Staten har abdikerat från sina mest grundläggande åtaganden! ¨Samma dag som en man blivit knivskuren och rånad i Alvesta skriver kommunstyrelsens ordförande att det är tryggt i Alvesta. Jag kan inte säga att det är tryggt i Växjö!
Kanske bortåt 100 000  personer vistas illegalt i Sverige och kan inte avvisas p g a polisbrist. Polisbristen är än värre på sommaren eftersom polisen liksom annan personal måste kunna få vara lediga. Åter igen, hade kommunen varit ansvarig för polisen hade vi hittat belöningssystem och liknande för att få fler poliser i tjänst. Polisen skall vara en statlig uppgift. Men regerings och riksdag i kombination med en inkompetens rikspolischef tar inte sitt ansvar. Det är tidsfråga innan jag drar igång ett kommunalrådsnätverk för en kommunalisering av polisen. Jag har pratat med Per Schöldberg om att vi tillsammans ändå skriva till SKL:s kongress om att kommunerna skall få rätt att anställa poliser eller skjuta till ner pengar till polisen. Och jag kan inte för mitt liv begripa varför inte politiker engagerar sig i samhällets mest grundläggande problem. Regeringen har stängt ner för länge sedan. Borde inte alliansens partiledare avbryta sin ledighet för att dagligen åka runt i landet och påtala det allvarliga läget? Finns ingen regering finns uppenbarligen ingen opposition!


Idag startar Östersjöfestivalen i Karlshamn. Är tillsammans med min lilla mexikanska sol inbjuden till det sedvanliga minglet i rådhuset som föregår karnevalsstarten.


Häpen över japansk teknik. Båtmotorn gick igång på första draget efter att inte ha använts på tre år. Kanske mer tid nästa sommar. Få mejl och skrivelser. Åker srt upp till Växjö igen och tittar till kontoret. Skall som sagt bli skönt när jobbet drar igång igen. Den ständiga villervallan kring Folkets hus i Lammhult fortsätter. Och det kommer att uppdagas mer. Flera av de inblandade personerna är inte kända för smidighet!
I morgon besök från Albanien. Hustrun skall göra Janssons och köttbullar. Bl a. Och jag har köpt en uppsättning "svenska nubbar". Som är drickbart till skillnad från deras Raki som möjligen duger till att väcka liv i båtmotorer som stått än längre tid på en dammig loge. Och det är sant. Fjärden ligger
blank som ett nybonat golv. Flaggan hänger slak. Solen äter den lätta morgondimman. Det enda som bekymrar förutom polisbristen är om vi har något försvar. Ärligt är det så. Inte ett enda JAS plan från F 17 har svept ut över hustaket på två veckor. I barndomens somrar mullrade det dagligen av flygande tunnor, lansen, drakenplan och stora helikoptrar. Det var innan sossar och alliansen rustat ner. Och innan vi hade en statsminister som såg försvaret som ett särintresse och satte en malaj till försvarsminister.


Blekinge 201170721


Bo Frank