lördag 23 juli 2016

Sara Mohammed

Årets mest angelägna sommartal i P1!. Sara Mohammed. Som kom till Sverige för 20 år sedan och fick lära sig allt om socialbidrag men inte att könsstympning var förbjudet i Sverige. SM vittnade om hur hederskulturen växer i Sverige, om hur skatteverket registrerar månggifte och hur allt yngre tjejer tvingas bära slöja. Och ställde frågan om varför inte män bär slöja?  SM berättade om hur s k feministiska kretsar sviker invandrarkvinnor. Om hur stora delar av det svenska samhället i en sedvanligt godtrogen anda bara tittar på. Jag lyssnade på SM live i Almedalern förra året och skrev om den upplevelsen på min blogg. En stark upplevelse. Vår värld skulle behöva en armé av Lisbeth Salander och Pippi Långstrump. Och Sara Mohammed. Särskilt i Arabvärlden. Det är svensk högsommar. Svenska tjejer får bada och sola. Många invandrarkvinnor stängs in i stora svarta tygstycken. Och männen går efter och håller vakt. Vill vi ha det så i vårt land? Hur har det blivit så? Och hur kan medeltida värderingar få styra livet i svenska stadsdelar?


Är demokrati bra? Eller bara det minst dåliga? Om Trump blir USA:s president. Är konstitutionen skriven för att klara en dåre? Trump får Reagan och familjen Bush att framstå som något man längtar tillbaka till. Trump är det enskilt största hotet mot klimatet. När kineser satsar på förnyelsebar energi vill Trump öppna nya kolgruvor och oljekällor. Trump är en säkerhetsrisk för hela världen. Och antyder att han kan låta Putin få göra vad han vill med Baltikum.
I fredags kom beskedet att Migrationsverket inte öppnat nya flyktingförläggningar i Växjö. Det var bra. Men man stänger heller inte ner något.


Blev riktigt glad när jag såg inslag på TV såg program om svenska idrottare med funktionshinder - eller funktionsvariation som det väl numera heter. Att ett land lyckas i s k handikappidrotter är ett kvitto på att alla får möjligheter i Sverige. Och så skall det vara. Imponerande att se hur friska hjärnor inte knäcks för allvarliga fysiska problem. Och vi andra smågnäller för småkrämpor. I Sverige synliggör vi personer med olika funktionsnedsättningar. Har ni sett inslagen där Trump hånar personer med handikapp? Vad säger Sara Skyttedal om det? Jag blir glad när jag ser människor med olika funktionsvariationer ute i samhällslivet. Styrkan i ett humant samhälle mäts genom hur de som har det svårast får möjligheter!


Lördag. Nästintill en vecka kvar på den s k ledigheten. Längtar tillbaka till jobbet. Men ser samtidigt fram mot den dagen då jag kan stänga av mobilen ett tag. Och inte varje morgon jag vaknar känna pressen av ta tag i mängder av saker. Det går inte en timme utan att jag känner att det är mängder av saker som måste göras. Är väl i alla fall en del i att Växjös framgångar! I veckan kom dessutom besked om att Växjö är den tredje friskaste kommunen i landet.


Hörde Carola idag. I Sommar! Har inte alldeles lätt för henne, men det var ett jäkligt bra program! Och inget fel på Carola.
Bo Frank


Blekinge 20160723