söndag 5 juni 2016

Hemma - Ekot ringde nyss

Förr i världen när man kom hem läste man i kapp gamla tidningar. Nu är de redan lästa på nätet och det är bara att kasta. Förståeligt, men synd att inte ungdomar prenumererar på riktiga tidningar. Fick tre platser att slumra på när vi åkte med Sun Express direkt från Izmir till Kastrup. Är nog en del som fegar ur när det gäller att åka till Turkiet. Tågstrul till vår fördel. Tog första bästa tåg till Hässleholm. Det visade sig att det skulle stanna i Malmö. Brist på vagnar och åska. Bytte nu tåg till Hässleholm. Och där Krösatåg som stannade vid varenda mjölkabord. Men kom ändå hem en halvtimme tidigare än vad ordinarie direkttåg skulle åstadkommit. Sen lördag kväll. Gick hem. Berusade gäng. Inte en polis i sikte. Och hur skall man kunna begära det med den bemanning som polisen har.


Lyxigt med en dag för återhämtning och utan åtaganden. Mor kommer på lunch idag och hustrun förhoppningsvis innan midnatt. Tog morgonpromenad vid sex. Någon idrottsklubb sanerade stan efter nattens vandaler. Renare på gatorna i Turkiet. Till Konsum för att fylla kylskåpet. Inte mycket politiskt att kommentera. Regeringen gör inte mycket!
Just nu ringde Ekot och ville höra vad jag tycket om ett fp-utspel på DN debatt. Att man borde ha borgmästarsystem eftersom tjänstemännen är för starka. Vore frestande, men jag sågade det. Anser att det är politiken som styr i de flesta kommuner. Så också i vårt län. Finns dock någon eller några kommuner i vårt län som är tjänstemannastyrda. Däremot borde regeringen införa ministerstyre. De är slavar under myndigheterna. Också mejl idag från Varbergs kommun som vill kolla varför vi ha så bra näringslivklimat och hur det kommer sig att vi bygger så mycket! De vill komma hit.  Nästan alla spanar på Växjö. I vårt land och i andra länder!
I morgon firar vi - eller inte -vår nationaldag. Svagt firande därför att vi har och har haft det för bra i vår skyddade del av världen. Det som blir krigsrubriker här hemma kan inte ens bli tillstymmelse till notis i andra länder. Vi har trots gränslös info tappat kontakt med en verklighet vi är en del av.


Är stolt över att få vara en del av Växjös framgångar. Där våra medborgare, företag och föreningar är våra drivkrafter. Och jag hoppas få vara delaktig i detta under avsevärd tid!


Har efter lunch gjort en "gråkappa" . Inga liknelser i övrigt. Bara cyklat runt i fyra timmar i olika delar av Växjö. Stannat då och då bytt något ord med folk jag mött. Imponerande ordning i staden. Så när som på några hus på Nydala där det såg för jäkligt ut runt omkring. Och unga killar sprang fram och tillbaka på taket på Centrumskolan. Körde om Evedal hem. Otroligt. Knappt en människa denna fina dag.


Bo Frank
Växjö 20160605