måndag 26 februari 2024

Gått och gott

 Har tillbringat en späckad helg i Stockholm,  som är en fantastisk stad även i småkyla och snålblåst. Gått och ätit gott. Sveriges främsta museum är utan tvekan Nordiska. Hade varit värd en dag och inte tre timmar. Och aldrig sett mer varierade och bättre utställningar i vårt land. Den stora utställningen är nu Nordbor. Livet i norden under 500 år i olika årstider. Går ej att begripa hur man kan pedagogiskt visa på detta så att man nästan är där i varje detalj. Arktis, en annan utställning om livet när isen smälter. Däremot låg den annorlunda textkavalkaden Strindberg VS. Youssef utanför min förmåga. Däremot mycket igenkännande om britiska modeinfluenser i Norden. Folkhemslägenheten en annan mycket svensk upplevelse. Festmåltiden och dukning under fem århundranden var storartad. Detta var några av utställningarna. Och en hel del för barn att titta på. 

Liljevalchs. Intressant att se vad som rör sig i tiden. Verkar vara rätt dystert. Med en del spännande överraskningar. Sven Harrys. Inte stort,  men sevärt. En hel del småländsk modern möbeldesign. Efter att besökt Nobel Prize Museum inser man att det verkligen behövs ett nytt museum. Länge sedan jag var där.

Tolvskillingsoperan på Dramaten. Och det är inte mycket som förändrats sedan denna skrevs för hundra år sedan. Karaktärerna kunde varit "råare" till sitt yttre. 

Annorlunda gudstjänst i Storkyrkan igår. Med lite annorlunda inramning där t ex körledaren förklarade och beskrev körens deltagande. 

Och tågen gick precis som de skulle. Fattar däremot inte hur det kunde vara så många lediga säten trots att det sas att tåget var mer fullbokat trots några tidigare inställda avgångar. Undrar hur bokningssystemet funkar. Samma sak på en av Stockholms mer kända krogar. Fullt på nätet, men när man ringde dit kunde de knöla in fyra platser. 



Intressant att se hur elever från Beckmans illustrerar de olika nobelpriserna genom fantasifulla kreationer. Här kemipriset och s  k kvantprickar. 


Ja, det var i sanning en fin week-end. Som stördes lite av otrevliga händelser i Växjö i helgen. 


Bo Frank

20240226