onsdag 21 februari 2024

Bluff bokhandel och CV? Utarmning!

 Gått min promenad med grabbarna/gubbarna runt sjön. Vi vet allt. Hur det borde vara och hur världen borde styras. Skönt med ett sådant forum. För att bekräfta andra och få egen bekräftelse. Vi röstar på olika partier men rätt överens om det mesta. Ministrars CV. En höna av en fjäder.   Kände en man som hade så många poäng på univeritet att han inte var anställningsbar.  S k överliggare. Om nån vet vad det betyder idag. 

Att länssyrelsen skall spara pengar tror vi inte hotar mänskligheten. Men kanske kan det göra livet lättare för människor som vill leva och verka i glesbygd.

Bokrea. Går för att köpa böcker jag redan lämnat bort. Bokhandlarna värda allt stöd. Men ej som förr. Då. Varje bokhandel satte sitt eget pris. Som varierade stort i Växjö och i landet. Då gjorde man s k fynd. Idag listpris från branchen. Nyupptryckta reaböcker som är ibland är dyrare än på antikvariat. Klassiker där upphovrätten gått ut för - vad är det 70 år eller så. 

Men anser inte att böcker blivit dyrare med tiden. 


Köpte denna 1975. Visst låg det en bokhandel i Valand City då? Drevs av en man Göransson, som var på Quidings förr!?



 I dagens pengavärde nästintill samma pris som idag. Och då hade Tjechov varit död i 70 år. Om det nu har någon betydelse. Drar mig till minnes att det 1975 fanns åtminstone sex s k herrekiperingar i Växjö. På ca 65 000 invånare eller så. Och en enda uteservering. Båtsmannen. Det som ökat mest i Växjö är antalet s k krogar. Idag benämns den som har en korvkiosk som krögare. 

Det mesta har blivit bättre. Kulturutbudet. Antalet föreningar. Att Växjö vänt ansiktet mot sjöarna. Men att nätet ersatt bokläsande är katastrofalt för vårt lands befolkning. Och hur skall unga kunna koppla av med alla dessa koffeinfrycker och att ständigt vara uppkopplade? Det ger väl upphov till fler versaler som diagnoser än de vi redan har. 



Apropå Quiding. Axel Quiding. Bokhandeln. Bodde väl i fint hus som byggdes på Södra Järnvägsgatan. En av de personer som jag satte som namn på de stadsbussar som snart slutar eller har slutat rulla. Inga bussar kommer att ha namn framöver. Ett sätt att skingra kulturarvet. 


Bo Frank

20220221