tisdag 21 mars 2023

Armlängds avstånd till kulturen? Älskar Växjö Kuba?

Är koranbränning kultur eller en installation med djup konstnärlig integritet? Är hyllande av Putin OK? Eller Polens abortlagar? Eller Ungerns inställning till fria domstolar?  Det finns inget självklart svar på vad som är en s k armlängds avstånd till kulturen. Mer än att det oftast handlar om vänstern skall ha monopol på att  definiera vad som är armlängds avstånd. Utifrån att skydda vänsterideal. 

Denna vecka har vi i Växjö en bra och ambitiös Earth Week. Var med om att starta denna. Trots den senaste klimatrapporten, igår , är miljöintresset klent och mp lågt förtroende i miljöfrågor. Tror att folk blivit avtrubbade av vargen kommer även om den står bakom knuten. Och tagelskjortan på. Sannolikt är ny teknik bättre än tagelskjortor. Men 70% av jordens befolkning lever i diktaturen som är mer emot klimatskydd än demokratier. Kommunen ordnade igår en diskussion om klimatet. Bra program, men en enda åhörare. Och kommunen har extremt  duktiga tjänstemän och bra politiker från alla partier. 


Nu tillbaka till armlängds avstånd. Denna vecka ordnar Svensk-Kubanska föreningen en fin bildföreläsning om drömlandet Kuba. Med statsjordbruk och all annan grannlåt som får jorden att grönska. Som en del av kommunes officiella program. Denna förening har som uppgift, på egna hemsidan, att sprida socialismen. Nicaragua, Venezela är andra föredömen på hemidan. Föreläsningen är på kommunens biblotekek. Kuba diktatur?  Nej. Paradis. Den sk normkritiska kommmunikationen visar sitt rätta ansikte. 

Armlängds avstånd i Sverige är  att ingripa mot s k höger och hylla vänster.

Fattar varför högerextrema rykryterar. Mest för att opponera tror jag. Vanligt folk är och har alltid varit kloka.


Min armlängd är väl rätt normal. Kanske. 

På div möten idag. I inkl studiebesök på anrika Wexiödisk. Kanske sjunde gången jag är där. Men länge sen sist. Var med Renné J. Snillen som jobbar där. Alla. Bara inte att skruva ihop nåt, som en möbel från IKEA.

Nu stänger jag ner ett tag. 


Bo Frank

20230321