måndag 3 oktober 2022

Känga till ett antal kulturjournalister

Ingen har väl kunnat undgå att läsa att demokrati nog är bra - om folk röstar rätt? Så kan man fatta det hela efter att ha ögnat diverse kultursidor efter valet. 

Och det mesta går att klaga på. Som t ex recensionerna av Bob Dylans konserter i Stockholm och Göteborg. Var inte där men väl i Köpenhamn i fredags. Magiskt. Starkt berörd och mycket mer nöjd än jag hade kunnat försttälla mig. Mina förberedelser var omfattande. Hade lyssnat igenom hela spellistan tidigare , med nästan uteslutande låtar från hans senaste album Rough and Rowdy Ways. Gillade hans texter, som det anstår en nobelpristagare. Hans röst var bra. Intonationen tydlig och bandet var så bra. Stor integritet. Lite nedhukad bakom ett svart piano. Sa nästan ingenting. De två gånger han klev fram på scnenen för att motta applåder så var ljuset nedtonat. Som om att han bara ville vara och inte synas. Mobiltelefonförbudet lysande. Man slapp alla som skulle sitta med sin mobil och störa denna heliga stund. Och den speciella påsen gick blixtsnabbt att öppna efter konserten. Välorganiserat. Och man kunde om man så önskade dricka en öl eller så under konserten. Skulle uppskatta att det var nästintill fullsatt. Och tåget, till stor överrasking, gick som det skulle både dit och hem. Hade bra platser. Lagom för att se detta rufs sticka upp bakom pianot. De som satt allra längst fram såg nog inget. Och kanske inte heller de som satt på läktarna där bak. Det hade kunnat vara några storbildskärmar. Det man aldrig skall göra är att snåla på de sista hundralapparna om man nu ändå skall gå. 

En annan upplevelse var att få delta på Stiftets 850-årsjubileum. Och fin lunch på Östrabo efteråt. Biskopen som vanligt lysande i predikstolen och trevligt värdskap på lunchen. Ja, det var två höjdpunkter från senaste tide. Och har lyssnat om Key West och andra texter från Dylan flera gånger. 


En av de finare Dylanböcker från min hylla. 


Biskopen och Eleonor Jaramillo från mässan i domkyrkan. 


Bo Frank
20221003