lördag 20 augusti 2022

Den osynliga handen och ett litet identitetsproblem

 Fattar mindre och mindre hur allt funkar i en valrörelse. Hur allt hänger ihop. Och hur alla är på rätt plats vid rätt tillfälle. Adam Smith skrev redan 1776 liberalismens/marknadsekonomins bibel. Och det tycks stämma in på vår valrörelse. Den osynliga handen gör att allt blir av. Och mängder av olika initiativ som kanske inte är planerade. René. Valledare. Uppmuntrande och organisatoriskt. Roland kretsordförande. Kunnig och ordning och reda. Våra gruppledare Pernilla och Ulf. Våra toppkandidater Anna, Oliver och Sofia som är över allt. Och alla valarbetare m. Alla har någon specialsyssla och vi täcker upp för varandra. 

Slut redan för idag. Kanske, nej inte.  Började sex i morse med att lappa brevlådor. Gick till lokalen på Storgatan sedan och städade och skurade golv. Vid halv tio började våra valarbetare komma och kör till 02.00 i natt. Kväll/natt i husbilen utanför Pressbyrån Storgatan. Två bemannade lokaler på Storgatan varje dag. Den som kör hårdast av alla är Anna. Och hon kör de klassiska och mest fungerande ledarstilarna. Att själv jobba hårdast. Management by walking around. Moroten. Och piskan när det behövs. Ikväll tror jag att Anna skall extraknäcka i baren på Texas. Är överallt som prao. Inom vården, skolan och på Systembolaget i våras. Stadium. You name it. 


Några bilder. 


Hur fn beskär man? Talmannen gjorde fem timmar på Dädesjö marknad i fredags i värmen. 
Så runt i Växjö. Hade inte väntat att en massa kids i Växjö skulle känna igen honom och tog selfies med Andreas. I torsdags. Uppstart på vår Rotaryklubb. Odeta Ålund vår nya president för detta år. Den yngsta och kan bli den bästa. Bördig från Litauen. Ett land som ligger mig varmt om hjärtat. 


Vår husbil är bra stripad. Rullande vallokal. En hel del på Storgatan. Tävlingen Växjö starkaste politiker korades i em på Stortorget. 20 000 på Karl-Oskar denna helg. Inte helt oväntat vann Oliver. Två grenar. Armhävningar. Och att hänga så länge man kunde i en stång med en tyngd på 25 kilo " mellan benen". Oliver har aldrig kommit oförberedd till ett möte. Siktar innan han skjuter. Jag gjorde tvärtom. Kunde gå på den tiden. Avkoppling tisdag kväll. Officiell middag på Signatur i Växjö för en delegation från Duluth, Minnesota som gjorde en vecka här. Gigantiska skillnader i Politiken. Jämförbar stad. Deras fullmäktige består av 11 direktvalda ledamöter i olika valkretsar. Vi har 61. De har bara en heltidsbetald politiker, borgmästaren som inte är medlem i deras fullmäktige. Det finns för och nackdelar med båda systemen. De saknar kontinuitet. Och få av deras politiker är medlemmar i nåt parti. En  oberoende kandidat är inte möjlig i vårt land. 100% av politiken sponsras. I Sverige 5% eller så. Resten skattestöd. 

Om man vill göra en grov jämförelse så betalar de lika mycket i skatt. Som är medelinkomsttagare. Deras överkonsumtion av sjukvård gör att skatt och premie blir som hos oss. Kanske låginkomsttagare betalar mindre. En del sjukvård utan försäkring. Svårt att hitta exakta jämförelser. Det är väl bara Oliver som man kan väcka mitt i natten och tio minuter senare ha fem vetenskapliga jämförelser och hans slutsatser av dessa. 


Ny kampanj i morgon. Överallt. Och The  Ark på Stortorget. Min första uppgift är dock att göra i ordning kassar till vallokaler för förtidsröstning. 

Får se om det blir några öl på stan ikväll. Eller inte. Och lilla hustrun hjälper sonen med marktjänst så att han kan bli omvald som KSO i Lund. Bodde jag i Lund skulle jag rösta på Lib till kommunen.  Läs detta. De får kanske 150% fler röster i kommunvalet än till riksdagen. Den tävlingen jag gillar mest är vilken KSO ( ordf kommunstyrelsen) som fler/flest röster i förhållande till riksdagsvalet. Jag har tillhört dem, Anna Tenje också. 


PS Har kampanjat med allianströjor för Regionen med c, kd och lib. Och samma sak i Växjö kommun. Synd att c valt att stödja s på riksplanet. Och ofattbart för många väljare. DS

Kan dock inte lasta c i kommunen. Som väl är har de närodlat som devis. Under 8 år hade jag och Gunnar Elm c sd som vågmästare i Växjö. Vi fixade detta. Gunnar var pragmatisk. Och en av mina bästa vänner i politiken även om vi rök ihop ibland. Dock inte om detta. DS BFBo Frank

20220820