måndag 13 juni 2022

Outgrundliga äro Herrens vägar

 Fattar men ändå inte. Så gick alliansens budget igenom i Fullmäktige i Växjö. Skatten skulle kunna sänkas än mer. Kommunen har för närvarande mer pengar än vad som kan förbrukas. Alla människor som är någorlunda anställningsbara inom vård och skola anställs.  Så är det i alla kommuner. Och regioner.  Det blir inte fler att anställa om lönen ökar. Kanske färre arbetade timmar? I detta avseende finns det ingen skillnad mellan sossestyrda kommuner eller borgerligt styrda kommuner. Det som hände i Växjö var att sd röstade för s budget. Mer veganmat och nattöppna förskolor. Och emot lägre skatt. Stämmer inte med sd s partiprogram. Men det ordnade sig eftersom mp och v var "hederliga" och la ner sina röster när deras egna budgetförslag fallit. Men fattar att sd anser man inte per automatik skall stödja alliansen. Men lite konstigt blev det. 

Denna vecka skall vi fatta beslut om budget för regionen. Den största skillnaden är att regionerna är mer svårstyrda.  Till skillnad från i kommunerna är svårare att koppla grepp på verksamheten eftersom medborgare och media alltid anser att läkare alltid har rätt oavsett om saker ligger inom deras kompetensområde eller ej. Frågor om produktivitet, flöden diskuteras för sällan. I media framträder läkare med all rätt som är kritiska mot sin arbetsgivare. Den rätten skall man alltid ha. Liksom att välja att arbeta för privata vårdgivare. Varför man väljer det sistnämnda vore intressant att diskutera. Det är nog ganska uppenbart att det offentliga " dras med " större administrativa överbyggnader. Och fler s k verksamhetsutvecklare och processledare. 

Alla politiker och vårdanställda drivs av att göra sitt bästa. Och politiken är överens som att utveckla den s k nära vården. Hög tillgänglighet. Samtidigt finns det sannolikt risk för s k överkonsumtion om snabb tillgång till vård med låga patientavgifter är det som gäller. Ja, det är inget enkelt pastorat för någon att leda vården på olika nivåer. Man måste vara ödmjuk för detta. Det finns en risk för att politiker - på alla nivåer - går för långt när det gäller att lägga sig i den operativa verksamheten. I kommunfullmäktige diskuteras t ex hur många fritidsledartimmar det skall finnas på varje enhet. 

Jodå det är val. Full fart på m. Tänker tillbaka. 

Växjö. 2014. Då hade jag lite inflytande. Och vi gick riktigt bra. Jag barfota som Paul McCartney, som fyller 80 på lördag. Han turnerar i USA just nu. 

2018. Min idé. Men nu kom René med och styrde upp det hela. 


2022. Och nu är jag lite ute, kanske lika bra. Vem har bestämt detta? Sannolikt Anna och René.

Och kan inte klaga på utfallet. ( Hade velat ha St Pepper med de fyra första i vax och naturlig bild och vi övriga i blomsterhav bakom. ) Men kanske inte lika hög igenkänning som Abbey Road och "plankan". 


Jag är nöjd. Min bästa gren är att fatta bäst före datum. För mig själv. Och MLI fotograf har varit med oss sedan 2014.  Damen utstrålar och ger energi och kan förvandla vem som helst till ett " bättre jag". Jäkla bra fotograf helt enkelt. 

Ja, det var allt för denna gång. 


Bo Frank

20220613