söndag 13 mars 2022

Hjärtat eller magen

Frågan är om man skall följa sitt hjärta eller sin magkänsla?

Ingen tvekan om att världen är inne i sin djupaste kris någonsin. Klimatförändringarna med allt vad det innebär och där de stora diktaturerna fortsätter öka sina utsläpp. Och ovanpå detta Putins besinningslösa krig i Ukraina och hot mot Sverige om vi skulle vilja teckna försäkring genom att gå med i Nato. Hemskt att säga det. Men det var ju Trump som ifrågasatte varför USA skall betala Natos försvarsutgifter. Han ville som bekant att Natoländerna skall upp med försvarskostnaderna till 2% av BNP. Och nu är vi där. Det beslutet är nu fattat av flera Natoländer och Sverige. Det behövs ingen värnskatt för att täcka detta. Det är bara att plocka en bra del från en biståndsbudget som göder många diktaturer. 

Det ligger i sakens natur att svenska folket är mer positivt till att hjälpa kvinnor och barn som flyr från ett grannland än unga män långt bortifrån. Jag, liksom flertalet svenskar - och numera också sd - vill att vi skall bli en fristad för de som flyr från Putins krig. Sett i backspegeln av de senaste 15 årens flyktingmottagande där Sverige tagit flest "flyktingar" i Europa ser vi fortfarande stora och kvardröjande problem. Inom hela rättsväsendet, inom skola, vård, i kollektivtrafiken och socialbidrag. När vi pratar m misslyckad integration är ett egentligen misslyckad assimilation vi pratar om. Men det är politiskt tabu. Jag tror på assimilation. Att de som kommer till vårt land blir en del av vår kultur. Inte att parallella samhällen byggs upp. 

Det som också kommer att hända är att bland de unga människor som söker sig hit från Ryssland kommer också att finnas välutbildade agenter.......

 Det talas idag om 200 000 flyktingar bara de närmsta halvåret. Detta är går att ordna, men det innebär i slutändan en enorm belastning för hela samhället. Hjärtat säger ja, men magkänslan är att vi kommer att ställas inför stora problem. Det som är rimligt är att Sverige tar sin gemensamma del inom EU. Inte mer, det har vi redan gjort bakåt i tiden. Och om problembilden med detta kan vi läsa i alla tidningar i hela Sverige varje dag. 

Naiviteten är stor. Det talas om ett s k snabbspår för Ukraina in i EU. Det är inte möjligt. Ryssland och Ukraina tillhör världens mest korrumperade länder. Ca på plats 120 eller så på den ranking som finns, efter länder både i Afrika och Sydamerika. Bland de bästa ligger Danmark, Finland, Holland, Sverige och Nya Zeeland om jag minns rätt. Man måste ha robusta samhällsinstitutioner för att komma ifråga. 

Några partier vill fortfarande att Sverige skall ansluta sig till det s k ickespridningsavtalet ( kärnvapen).En bred majoritet i riksdagen har som väl är avvisat detta eftersom det är det skulle vara att gynna Ryssland och Kina. 

Däremot har debatten om svensk vapenexport tystnat som väl är. Vi måste ha en stark försvarsindustri för vår egen säkerhet och detta måste delfinansieras genom generösa exportregler till vänligt sinnade länder. Så är det bara. 

Veckan som varit? Fullt upp. Möten och möten. I onsdags studiebesök i Norrköping/Linköping. För att med SKR studera klimatskydd och klimatanpassning. Samma sak i Malmö och Lomma i torsdags. Det att kosta många miljarder att förhindra stigande vattennivåer och skydda kuststäder i Södra Sverige. Paradoxalt nog torka och regn i samma områden. I Lomma har man problem med förtorkade åkrar. När störtregnen kommer rinner det ut i ett stigande hav. Jorden kan inte absorbera störtregnen. 

Fredag/lördag. Moderata fullmäktigegruppen på Kosta Lodge. Och det var väl bra. Svor när Lakers förlorade. 

Spännande vecka kommer. Bland annat fullmäktige på tisdag. Blir vi klara i tid går m-gruppen till den supertrevliga irländska puben. Där firas St Patricks week denna vecka med musik alla dagar. Öl och fish and chips kanske?

Är inne på Paul McCartneys hemsida varje dag. Hittade denna bild från en konsert på frihetstorget i Kiev 2008. Paul Mccartney har oxå twittrat ut denna. 


Idag. Var med Mexikanska solen i Domkyrkan. Med Anna och Oliver. Kommunen avtackade Christopher Meakin. Ville ha bild på Anna och domprosten. Men det gick inte. Anna tyckte att hon kom ut dåligt på det foto jag tog. Så det blev jag. Biskopen som har talets/ordets gåva höll ett strukturerat kort och lysande kort tacktal. Så är det bara. Gör dock samma reflektion som alltid. En person har aldrig varit så bra som när man fyller 50 eller skall gå i pension. Borde inte detta sagts när personen varit verksam. Svenskar är dåliga på att ge omdömen. Vare sig det är bra eller dåligt. Vi är lagom, konflikträdda och har ofta ett osäkert ledarskap. Kan ställa till det i alla organisationer. Svårare att styra  s k intellektuella organisationer som kyrkor, universitet, partier och likande där alla anser sig veta bättre än chefen. 

Kan ärligt inte säga om Meakin varit en bra chef eller inte. Men jag kan säga att han är en mycket god och inlyssnande människa. Det är min erfarenhet. Och enkel i sin framtoning, utan olater. Det var det jag sa. Men som sagt, biskopen formulerade sig vältaligt. Om några veckor får vi hälsa en ny domprost välkommen. Mycket man uppskattar i Domkyrkan. Inte minst musiken och körerna. Och domkyrkokaplanen Jens Linder. Stringent. Speciell och underfundig humor. Tog mig ett tag att fatta detta. 20220313

Bo Frank