fredag 25 februari 2022

Tänker nu bara blågult

 Färgerna på Sveriges och Ukrainas flagga. Det är svårt att sätta ord på det man känner. Vad hjälper fördömanden när det egentligen bara är kallt stål som biter. Bland fördömanden saknar jag svenska kyrkan som har åsikter om allt från gruvbrytning till hur skogen skall skötas och begränsningar av svensk vapenexport. 

Var i Kiev för kanske fem år sedan och talade på en klimatkonferens. Hedrande. Bland en del dignitärer. Rädslan för vad som skulle hända fanns där redan då. Och har varit så mycket i Baltikum, så jag vet hur tankarna går där.

Annars ganska lugna veckor och en del i Torekov. Gjorde som det stod på stora skylten i Marklanda som visade på Köttbullar om man fortsatte till IKEA och designmöbler om man vände om o körde till Lammhult. Hittade inget på vare sig IKEA eller i Lammhult just nu. Var på IKEA muséet för kanske femte gången. Och det är där man i så fall skall äta, inte i stöket på varuhuset. Att gå på muséet är lika spännande varje gång i och med att man har nya utställningar utöver basutställningen. Fräscht, snyggt och välordnat. Det är som att göra en tidsresa i Sverige. Och se hur det s k folkhemmet växer fram. 

Läser kopiöst just nu. Och laddat med böcker från rean. Cultix på Storgatan är en oas. Läste om, från antikvariatsavdelningen.  Döden i Venedig. Formfulländad i sin kontext, men inte spännande. Förstörd av alla deckare.....Annars tillhör ju Mann världslitteraturens giganter. 

Har åter en gång bestämt mig för att inte läsa SmP. Får se hur lång tid det tar innan återfall denna gång. Det seriösa blandas med det mest oseriösa och propagandistiska. Men det kanske är ett vinnande koncept. 

Två webbmöten idag. Läsning, just nu Kjell Westö som jag hörde på P1. Och skall faktiskt kolla på Tingsryd ikväll. Hörde förresten deras KSO Mikael Jeansson  (s)göra bra ifrån sig på ett digitalt SKR-möte på förmiddagen. Maten helt OK. Och glad och trevlig kökspersonal. Liksom på hela muséet. Och IKEA är också blågult för att knyta ihop detta inlägg. 

I helgen. Kampanjande och SM i Friidrott. Moderata gruppledningen har press på den som vill vara med......... Tuffare än på " min" tid. 

Avslutar med  den store och riktiga biskopen, Tegnér.  Första versen i Karl XII.
Kung Karl den unge hjälte

han stod i rök och damm

Han drog sitt svärd från bälte

Och bröt i striden fram

Hur svenska stålet biter

Kom, låt oss pröva på

Ur vägen moskoviter

Friskt mod, I gossar blå.

Och så kanske motsägelsefullt men logiskt. 

Från Det eviga. 


Väl formar den starke med svärdet sin värld

Väl flyga som örnar hans rykten

Men någon gång brytes det vandrande svärd 

Och örnarna fällas i flykten

Vad våldet må skapa är vanskligt och kort

Det dör som en stormvind i öknen bort. 


Denna dikt, var den första dikten som sändes i Dagens dikt, 1 februari 1937. Har bara återgivit första strofen, liksom på Karl XII. Varför körde inte P1 Det eviga igår? 

Vad händer nu? Att Kina intar Taiwan. Med gillande av Putin. 


Bo Frank

20220225