tisdag 1 februari 2022

Hatten av för biskop utan krage

 Enligt media har biskop Thomas på Gotland blivit avkragad p g a någon sorts otrohetsaffär. Han har uppenbarligen inte brutit mot Svea Rikes lag. Jag tar inte ställning till vad som läggs honom till last. Jag kan inte kyrkans etiska regelverk. Men jag vet åtskilliga präster/biskopar som ägnar sig åt partipolitisk aktivism, klimataktivism, sprider antisemitism och flörtar med religioner som bejakar månggifte, klankulturer och där homosexualitet är en dödssynd. Är det förenligt med svenska kyrkans etik lär det bli ont om medlemmar i kyrkan framöver. Och vad skulle den store Esaias Tegnér sagt om detta? Det skall sägas med viss reservation som alltid, att det kan finnas sådant som inte framgår av media....


Lärde känna Thomas Petersson som domprost i Växjö. En begriplig och positiv förkunnare av evangeliet. En trevlig prick som man kan uttrycka det. Har under mitt liv oftast stött på goda och fina präster. Men också besynnerliga präster med alldeles egna tolkningar av bibeln. Matteus 7:3 kommer för en. Och detta med att kasta den första stenen. 

Jag hoppas,  för att travestera Selma Lagerlöf i öppningsfrasen i Gösta Berlings saga " så stod äntligen prästen i predikstolen " att det detta också kommer att gälla Thomas Petersson. 

Kvar i Playa del Carmen. Åker till Mexico City åter för att bo en natt hos en av hustruns bästa väninnor. Några bilder från stilla dagar. Från den myllrande två km långa femte avenyn. 


Fem hotellarbetare ägnade hela dagen åt att plocka bort tång som drev in i natt.

På mexikanska apotek kan i princip allt köpas utan recept. Bakom mig långt borta syns ön Cozumel. Mexicos Gotland. En underbar ö där vi tillbringade 10 dagar för några år sedan. Som att simma i ett akvarium. Lilla hamntorget i Playa del Carmen. Nedanför vår balkong tränar en ung dam en rovfågel av okänd art. Vi lyckade inte klara ut det. Tyckte hon sa hawk Men? Lilla hustrun intar frukost. Nattens blåst på väg bort......


Bo Frank

20220201