söndag 19 december 2021

Tider av musik

 

Vi blev bjudna på en annorlunda och mycket hör och sevärd konsert på Victoria i Malmö i fredags kväll. Kristina Issa och hennes band framträdde. Blev upprymd när Kristina berättade att de skulle komma till de Luxe i Växjö i maj. Skall givetvis gå. Däremot kan jag inte riktigt förklara musiken? Den passar inte in i någon genre. Gränsöverskridande performance kanske? 


Vårt bord. S k picnicteater. Man får ta med egen mat och eget vin. Vi fick chark och ostbricka med dito viner. 
Kristina på scen med delar av bandet.


Hade en fin musikalisk början på senaste fullmäktige oxå. Ligger på nätet. Sofia Stynsberg m och Björn Kleinhenz v satte ihop lite julunderhållning som överraskande inledning på mötet. Bad dem göra detta. Enda fullmäktige i världen? eller i vart fall i Sverige där medlemmar från alla partier kan stå på samma scen. 60 av 61 ledamöter i fullmäktige tar sitt uppdrag på allvar och är konstruktiva. På förra fullmäktige hade vi musikalisk överraskningskonsert till Kristina Nilssons minne. Undrar vad som händer om jag lägger ut 61 yogamattor på nästa fullmäktige och börjar med 20 min yoga? Blir kanske avsatt och förklarad för knäpp. Får väl i så fall säga som Strindberg. Jag är satt under observation, jag misstänks vara frisk. 

Mycket av julavslutande möten denna vecka. Men nu i Skåne. Att gå en kväll i Malmö är speciellt i juletid. Deras julpynt och ljus slår det mesta. Och på turistfällorna på Lilla Torg sitter folk fortfarande ute och äter. Fick förresten visa Covidpass för komma in på Victoria. Vaccination borde vara obligatoriskt i vårt land. Skall friheten att smitta andra vara överordnat allmännyttan? 

Finner också tröst i husorganet Grönköpings Veckoblad. Stadsläkaren A T Salvén kommer bara nyrekrytera manliga barnmorskor. Han fick uppenbarelsen genom att läsa dikten Orsa Marsch. Mandom, mod och morska män..... Och la till barn före det sista ordet. Männen kommer att göra stor nytta enligt Salvén då " eftersom män är mer nonchalanta än kvinnor och därtill har lägre intellektuell kapacitet, kommer de att strunta i att ha tid för att fylla i blanketter och sitta i värdegrundssamtal och därmed ha mer tid för förlossningar". Genusexpertis har dock varnat för att män kommer in på ett område som de inte har att göra med. Medan andra experter påstår att män är involverade i barnalstrandet. 

Platsnamn i Grönköping skall också ändras för att bli mera PK. Eftersom Västra Tvärgränd är västerländskt kodat, skall den nu heta Öst-Västra Tvärgränd. Storgatan byter namn till det mer inkluderande Lillgatan. Och torget som är döpt efter Grönköpings grundare Erik Läspe & Halte skall nu heta Erik den Funktionsvarierades torg. 

Slutligen noteras att Läspeakademins ordbok  definierar beskrivning som " den skarpa smak som bildas i mun och hals som framkallas av drickandet av malörtskryddat br-nnv-n. 


Prenumerera på denna tidning. Det tar en fyra till fem nummer innan man kommer in i Grönsköpings samhällsliv. 

God Jul.


Bo Frank

20211219